Perný den v Londýně s Jaroslavem Beránkem

22. červenec 2014

Perný den - první celovečerní film The Beatles měl premiéru před půl stoletím - v červenci roku 1964. Dodnes se drží na vrcholu žebříčku nejúspěšnějších filmů. Několik perných dnů by prožil návštěvník Londýna, pokud by chtěl obejít všechna místa s The Beatles spojená. Je jich totiž v metropoli nad Temží a jejím nejbližším okolí více než čtyři sta. Jen s Perným dnem jich souvisí téměř dvacet.

V Telefonotéce nám trasu navrhl Jaroslav Beránek - šéfredaktor časopisu Historie a vojenství, autor knihy o britských galeriích a muzeích a spolupracovník stanice Vltava, který nás týden co týden v Mozaice informuje o významných výstavách na Britských ostrovech. Naše cesta vedla lokalitami, kde se Perný den točil. Jsou to například nádraží Marylebone - dějiště legendární úvodní scény filmu, či ateliéry Twickenham Film Studios. Zastavili jsme se také v "čínské čtvrti", kde bydlel a měl svůj ateliér československý fotograf Dežo Hoffman, který tu na počátku šedesátých let čtyři muzikanty z Liverpoolu fotil.

Jaroslav Beránek - šéfredaktor časopisu Historie a vojenství, autor knihy o britských galeriích a muzeích a pravidelný spolupracovník vltavské Mozaiky.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.