Astronom Jiří Grygar

29. červenec 2014

Když jsem ještě na základní škole slýchával Jiřího Grygara v sobotu brzy ráno v rozhlasovém Meteoru, netušil jsem, že si jednou budeme o astronomii povídat společně. Vyrostl jsem s jeho známým televizním pořadem Okna vesmíru dokořán a naše setkání v rozhlase u mikrofonu i na besedách před diváky jsou splněným snem rozhlasového eléva, který si „na populárního Grygara“ dlouho netroufal.

Teprve později jsem právě v přítomnosti Jiřího Grygara poprvé poznal, že když se o tajemství vesmíru a o vědě obecně mluví chytře a vtipně, publikum to ocení. Doufám, že jsem se v popularizaci vědy snad alespoň něco málo přiučil právě u vědce, který novináře neodmítá a pokaždé se snaží média využít k propagaci vědy a astronomie zvlášť.

02859480.jpeg

Důvodů, proč mám rád společně strávené chvíle s Jiřím Grygarem, je ale mnohem víc. Jedním z nich je také lidská osobnost muže, který se zatím jako jediný Čech stal laureátem ceny UNESCO - Kalinga „za přínos k interpretaci úlohy vědy při službě společnosti, obohacování jejího kulturního dědictví a řešení problémů lidstva".

02856570.jpeg

V roce 2009 mu měla být udělena Cena předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace, která je součástí projektu Česká hlava, spojená s finanční odměnou půl milionu korun. Jiří Grygar ji však odmítl a svoje rozhodnutí zdůvodnil slovy: „Ta cena nese jméno Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, která poškozuje zájmy a dobré jméno Akademie věd České republiky, ve které pracuji. To je cena, kterou prostě nemohu přijmout…“

Ve vysílání jsme společně nahlédli do světa oblíbených skladeb Jiřího Grygara, představili jsme některá jeho vzácná přátelství mezi hudebními umělci a hlavně poznali jsme oblíbeného autora a čestného předsedu Astronomické společnosti rozhodně jinak, než v jeho pravidelným populárně vědných příspěvcích nejen pro vysílání Českého rozhlasu.

Spustit audio