Záznam večera ke stému výročí narození Benjamina Brittena

13. listopad 2013

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK upořádal 13. a 14. listopadu 2013 v Obecním domě koncert s podtitulem Pocta Benjaminu Brittenovi.

Sólový part skladatelova Houslového koncertu přednesl přední český sólista Ivan Ženatý, působící v současnosti pedagogicky v USA. V programu zazněla rovněž Dramatická ouvertura Josefa Suka a symfonie Manfred Petra Iljiče Čajkovského, to vše pod taktovkou finského dirigenta Petri Sakariho. Moderoval Vojtěch Babka.

V letošním roce si vedle výročí dvou operních velikánů Verdiho a Wagnera připomínáme také sto let od narození Benjamina Brittena. Tento anglický skladatel, bezesporu jedna ze zásadních postav anglické i evropské hudby 20. století, se narodil 22. listopadu 1913 na východním pobřeží jižní Anglie ve městě Lowestoft. A na východním pobřeží, v městečku Aldeburgh, prožil také větší část svého života.

Ovšem mezi lety 1939 - 1942 žil Britten ve Spojených státech amerických. A právě zde dokončil na podzim roku 1939 (tedy v době, kdy Británie vyhlásila válku Německu) svůj Houslový koncert - dílo, které otevírá jakési neblahé tušení a které ústí do melancholie a smutné vzpomínky; koncert svým charakterem tolik odlišný od životem kypícího a jen zhruba o rok staršího Klavírního koncertu.

Houslový koncert měl premiéru 28. března roku 1940 v New Yorku. Sólistou byl španělský houslista Antonio Brosa, Newyorské filharmoniky řídil John Barbirolli. Britten koncert posléze několikrát revidoval, naposledy v roce 1965.

03003824.jpeg

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka