Záznam prvního živého vysílání ptačího zpěvu z několika míst Evropy

2. květen 2016

Český rozhlas Vltava si pro příznivce krásných tónů přichystal opravdu výjimečnou lahůdku. V neděli 1. května jsme od 5.00 do 7.00 hodin ráno vysílali první živé satelitní vysílání ptačích hlasů v historii evropského i Českého rozhlasu. Komentovaný přímý přenos v čase ranního rozbřesku, v době, kdy je zpěv nejintenzivnější, přinesl zvučné hlasy volně žijícího ptactva z různých částí Evropy.

Víc než dvacet let připravuje Derek Mooney se svým týmem pro irskou veřejnoprávní stanici RTÉ Radio One přímý přenos zpěvu ptactva z přírodních stanovišť v ranních hodinách 1. května. Přímý přenos ptačího zpěvu si u irských posluchačů získal velkou oblibu a tak se EBU (Evropská vysílací unie) rozhodla nabídnout svým členům participaci na této události. Do letošního přímého přenosu se zapojili spolu s irským rozhlasem také stanice z Norska, Ruska, Nizozemska a BBC se svými týmy.

Stanice Vltava se rozhodla k tomuto přenosu zpěvu ptačích sborů i sólistů rozmístěných napříč kontinentem připojit ve chvílích jejich vrcholné formy a to od 5.00 do 7.00 hodin.

Přenos ze studia komentovali moderátor Vojtěch Babka s překladatelem Jiřím Vedralem. Doplněn byl poezií a hudbou na témata související s ptactvem a především s jeho zpěvem.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio