S Čestmírem Staškem slavíme neuvěřitelné devadesátiny!

24. srpen 2016

Přátelské setkání sbormistra se skladatelem Janem Málkem, doprovázené populárními nahrávkami Dětského pěveckého sboru Čs. rozhlasu a Pražského dětského sboru.

V rámci pořadu Akademie zazní skladby nejlepších tuzemských autorů píšících pro děti. Poslouchejte ve středu 24. srpna ve 20:00.

Čestmír Stašek je zapsán v Guinessově knize rekordů, neboť vytvořil světový rekord: Nejdelší setrvání ve funkci sbormistra. Jak ale dodává autorka pořadu, jeho životní tempo, pracovní elán či smysl pro humor se změřit nedají a v této knize být zapsány nemohou. Milý rozhlasový kolega Čestmír Stašek letos 21. srpna slaví devadesátiny i na rozhlasových vlnách - v pořadu Akademie. Ještě před dvěma lety pracoval s dětmi... Upřímní rodičové a kantoři před ním hluboce smekají. A přidávají se ti, kteří vědí, co obnášejí vystoupení na koncertních a soutěžních pódiích, cestování s dětmi a práce v rozhlasovém studiu.

03629139.jpeg

Pražský dětský sbor od května 1949 do června 2010 uskutečnil 1782 vystoupení, z toho 570 samostatných koncertů a 42 zahraničních zájezdů. Nastudoval a provedl 3200 titulů v patnácti jazycích od 135 autorů. Ve sboru celkem zpívalo nejméně 5 600 dětí, z dětí vyrostli rodiče a další a další rodiče – jejich děti i oni sami pokračují ve sborovém zpěvu. Další zmíněnou kapitolou Čestmíra Staška je Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. Ujal se ho – na sedmnáct let - 15. srpna 1973 po Bohumilu Kulínském. Evidenci veřejných vystoupení a koncertů snad ukrývá vinohradský archiv.

Hudebních rozhlasových nahrávek sbor uskutečnil 292. Například Ozvěna Zdeňka Lukáše patří dodnes ke špičkovým nahrávkám. Čestmír Stašek také vydal dvacet pět knižních titulů k tematice dětského sborového zpěvu, publikoval přes 350 článků, recenzí, příspěvků do almanachů. Ptejme se s Evou Ociskovou: Kolikrát může být jeden člověk zapsán do Guinessovy knihy? Podstatnější ovšem je, kolikrát - a hlavně jak - je zapsán v lidských duších.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio