Stanislav Chládek, autor knihy Rituální jeskyně starých Mayů

19. září 2014

„Když jsem usoudil, že mi léta přibývají a že bych se raději chtěl věnovat dobrodružství, napsal jsem jednoho dne rezignační dopis, odešel ze zaměstnání a od té doby jezdím na kajaku, chodím do jeskyní, po horách a fotografuji.“

To řekl v jednom rozhovoru Ing. Stanislav Chládek, Ph.D. (nar. 1937). Muž, který si ve věku spojovaném s falešnou představou jakéhosi univerzálního znaveného důchodce plní klukovská či mužská přání.

Ve druhé polovině padesátých let vystudoval v Praze Vysokou školu chemicko-technologickou, později působil jako vědecký pracovník v Ústavu organické chemie Čs. akademie věd. V roce 1969, ve svých dvaatřiceti letech, využil jako řada jiných svou stáž v USA a zůstal ve Spojených státech, kde vědecky pracoval, mj. na výzkumu rakoviny, a působil jako profesor biochemie.

V roce 1991 se rozhodl zcela změnit život. Žije střídavě v Michiganu a Coloradu, každý rok zajíždí do Česka, a mezitím podniká dobrodružné výpravy do mayských jeskyní ve Střední Americe či vyjíždí na mořském kajaku na otevřené oceány nebo na Aleutské ostrovy na rozhraní mezi Beringovým mořem a Pacifikem, kde studuje kulturu původních obyvatel, vynálezců mořského kajaku.

K vodě a lodím ovládaným pádlem má odedávna blízko: v šedesátých letech minulého století byl členem československého národního mužstva v kanoistice na divoké vodě, mistrem světa a několikanásobným mistrem republiky.

Průzkumu mayských jeskyní se věnuje už dlouho: z původně amatérského koníčku, k němuž se dostal víceméně náhodně, se stala trvalá záliba opřená o studium a spolupráci s archeology. Vyústila v knihu Rituální jeskyně starých Mayů, kterou Stanislav Chládek letos vydal v nakladatelství Academia.

Tato kniha – první v češtině o mayských jeskyních – shrnuje poznatky archeologických průzkumů podzemního vodního světa, který Mayové považovali za vstup do podsvětí.

Výpravná publikace Rituální jeskyně starých Mayů z nakladatelství Academia byla cenou v posluchačské soutěži Telefonotéky.

Spustit audio