Koncert z Číny ke Světovému dni rozhlasu. Zazněly i skladby Kryštofa Mařatky

9. únor 2017

V roce 2012 vyhlásilo UNESCO 13. únor Světovým dnem rozhlasu. Slaví se vždy přímým přenosem, který sdílí desítky stanic po celém světě. Společně se vydávají do jednoho místa, kterým je letos Šanghaj. A nabídli jsme hudbu převážně čínských skladatelů, mezi kterými se nečekaně objevil i Čech žijící v Paříži Kryštof Mařatka.

Koncert otevírá Jarní festivalová předehra, kterou složil Li Huan Zhi (1919-2000). Je z roku 1950 a váže se ke slavnostní suitě k čínskému novému roku. Následovat bude houslový koncert s názvem Butterfly Lovers, který má dva autory, He Zhanhao a Chen Gang, a vznikal během jejich studií na pařížské konzervatoři. A spojuje západní techniku komponování s čínskými folklórními prvky.

Je to jedna z nejčastěji uváděných čínských skladeb vůbec. Třetí skladbou je Předehra, Chorál a Allegro se souhrnným názvem Květina, autorem je Liqing Yang. Čtvrtá skladba v pořadí pochází právě od českého skladatele žijícího v Paříži Kryštofa Mařatky. Je komponována pro čínský dechový nástroj Suona a je to Chorál G´Hai. Skladba vznikla z dřívější spolupráce Šanghajského festivalu soudobé hudby a Radia France. Program končí dvěma Suitami ze symfonického cyklu „Čínská znamení a zvuky“ a autorem je Bao Yuankai. Dodejme, že hlavním protagonistou večera je Šanghajský symfonický orchestr a dirigent Chen Xieyang.

03800691.jpeg
Spustit audio