Tiší hrdinové Michaela Beckermana na Vltavě

27. srpen 2015

„Vy neznáte osobně Mika Beckermana a pracujete pro klasickou hudbu?“ Neznala jsem ho, jen z doslechu, zejména od Američanů českého původu. Situaci jsem ale napravila. Poprvé při listopadovém vystoupení České filharmonie v New Yorku (2014), při příležitosti které Mike Beckerman vystoupil se svým příspěvkem o světové premiéře Novosvětské symfonie v Carnegie Hall (16. 12. 1893).

Právě tam mi slíbil pro Český rozhlas Vltava další setkání, ta proběhla letos na jaře na Newyorské univerzitě, kde patří Mike Beckerman mezi vyhlášené a velmi oblíbené profesory. Akademie z New Yorku tak nabídne během 105 minut volného povídání Mika Beckermana (v češtině!) nejen originální postřehy na téma „česká hudba“, ale i úvahy o směřování americké hudební kultury, možnostech dnešních mladých skladatelů, přijímání klasické hudby jako takové a její šance se v razantně odlišném prostředí 21. století udržet nad vodou. Dozvíme se mnohé i z vlastních, často úsměvných osudů profesora Beckermana.

Samozřejmě – nebudou chybět poznámky k dílu Antonína Dvořáka (rozebere také Largo z 9. symfonie), k hudbě ryzího vizionáře Leoše Janáčka, k „přemýšlivosti“ Bohuslavu Martinů, prostřednictvím kterého se mu zjevil fenomén české hudby. Poznámky často kontroverzní i sympaticky osobní. Mike Beckerman možná i Vás seznámí s osobností českého hudebníka, později velmi úspěšného (a pak zase zapomenutého) amerického skladatele Hanuše Schimerlinga, rozebere i poslední skladbu Gideona Kleina, o kterém píše knihu a točí film. Neopomene vyjádřit svou velkou lásku k české hudbě a moravskému folklóru a nechá také zazpívat Dušana Holého píseň ta Kněždubská věž, která se stala základem pro 2. větu již zmíněného Smyčcového tria v koncentračním táboře zavražděného Gideona Kleina.

Být s Mikem Beckermanem v jeho pracovně na NYU, to je jako ocitnout se v miniaturním muzeu české kultury. Na newyorské poměry ve stále ještě důstojném „kamrlíku“ se vedle sebe tísní knihy výhradně psané v češtině nebo anglické o české hudbě, gramofonové desky a kompaktní disky s českou hudbou, suvenýry, loutky z českých pohádek, pohlednice české krajiny i perníkové prase s marcipánovým nápisem: Pro štěstí!

Spustit audio