Velikonoční den Eurorádia na Vltavě - přímé přenosy z Říma, Athén a Plzně

26. březen 2015

Květnou nedělí začíná týden, v křesťanské tradici nazývaný svatý, v jehož závěru budeme slavit Velikonoce - vedle Vánoc hlavní křesťanské svátky.

Vysíláme 29. března od 13:00, 15:00 a 19:00.

Evropská vysílací unie připravuje v součinnosti s rozhlasovými společnostmi sdruženými v této mezinárodní komunitě každý rok k těmto příležitostem speciální hudební program, do něhož přispívá i Český rozhlas a z něhož vybrané koncerty nabízí svým posluchačům stanice Vltava. Letos poskytlo koncerty s hudbou vztahující se k velikonočním svátkům dvanáct rozhlasových společností z celého světa. Stanice Vltava z nich vybrala pro své posluchače dva - od Vatikánského a Řeckého rozhlasu.

Ve 13:00 uvedou vokální soubor Gastone Toscato a soubor Concerto Romano pašijový program ze skladeb Virgilia Mazzocchiho, Domenica Mazzocchiho a Francesca Foggii, pro prostor římského kostela Oratorio del Gonfalone jej s italskými umělci nastudoval dirigent Alessandro Quarta.

V 15:00 zazpívá Dětský sbor Rosarte pásmo velikonočních zpěvů, které si se sbormistryní Rozi Mastrosavou připravil pro koncert v athénském rozhlasovém studiu.

V 19:00 pak uvádíme koncert z Měšťanské besedy v Plzni, jímž přispívá do svátečního evropského vysílání Český rozhlas. Je to závěrečný koncert Smetanovských dnů, na jehož programu je Stabat mater Jakuba Jana Ryby. Ke zhudebnění tohoto textu přistoupil Ryba celkem třikrát, z toho jednou pracoval s jeho českou a dvakrát s latinskou verzí.

Zhudebnění latinského textu Stabat mater z roku 1805, umělecky bohatě propracované ve stylu raně romantických evropských děl, věnoval skladatel městu Plzni, jehož se stal čestným občanem.

Logo

První provedení se uskutečnilo v chrámu sv. Bartoloměje. Podle dirigenta Vojtěcha Spurného, který skladbu nastudoval se sólisty Christinou Johnston (soprán), Janou Horákovou Levicovou (mezzosoprán), Jaroslavem Březinou (tenor) a Romanem Hozou (bas) a s Plzeňskou filharmonií a Českým filharmonickým sborem Brno, ukazuje toto dílo na vysokou úroveň Rybova kompozičního mistrovství - které možná trochu nezaslouženě stojí ve stínu jeho slavné České mše vánoční. Novodobá provedení Rybova Stabat mater se dosud uskutečnila dvě, obě v Plzni, jedno v hudebním nastudování Adama Viktory, druhé péčí Andrease Kröpera. Letošní koncert pod taktovkou Vojtěcha Spurného je prvním novodobým uvedením díla na moderní nástroje, navíc spojeným s jeho prvním zvukovým záznamem. Nakladatelství Českého rozhlasu chystá vydání partitury.

13:00
Koncert z Říma

V obvyklém nedělním čase Krásných hlasů zařazujeme tentokrát záznam koncertu z projektu Velikonoční den Eurorádia. Na programu Vatikánského rozhlasu - záznamu koncertu z Říma - budou tři italské duchovní kantáty: bratrů Virgilia a Domenica Mazzocchiho a Francesca Foggia. Jedná se o vícehlasé skladby pro devět až jedenáct hlasů. Všechny tři osobitým způsobem zpracovávají biblickou či přímo velikonoční tématiku. Poslouchejte v neděli 29. března.

15:00
Koncert z Athén - sdílený přenos koncertu ze Studia C Řeckého rozhlasu NERIT.

Na příspěvek Řeckého rozhlasu do Velikonočního dne se velmi těšíme. Řecký veřejnoprávní rozhlas má za sebou dost turbulentní časy, a tak jsme rádi, že se mu podařilo zařadit se mezi dvanáct rozhlasových společností, které svými koncerty sváteční vysílání tradičně o Květné neděli naplní. Poslechneme si koncert ze studia Řeckého rozhlasu v Athénách, na němž vystoupí Dětský sbor Rosarte a pod vedením své sbormistryně Rozi Mastrosavy zazpívá duchovní písně a spirituály s velikonoční tématikou.

19:00
Zpožděný přímý přenos závěrečného koncertu festivalu Smetanovské dny ze sálu Měšťanské besedy v Plzni.
Koncertem vysílaným z Měšťanské besedy v Plzni přispívá Český rozhlas na Květnou neděli do svátečního evropského vysílání Velikonočního dne Eurorádia. Je to závěrečný koncert Smetanovských dnů, na jehož programu je Stabat mater Jakuba Jana Ryby - Jde o zhudebnění latinského textu datované rokem 1805, umělecky bohatě propracované ve stylu raně romantických evropských děl. Skladatel je věnoval městu Plzni, jehož se stal čestným občanem. První provedení se uskutečnilo v chrámu sv. Bartoloměje. Rybovo kompoziční mistrovství někdy možná trochu nezaslouženě stojí ve stínu jeho slavné České mše vánoční. Novodobá provedení tohoto Rybova Stabat mater se dosud uskutečnila dvě, obě v Plzni, jedno v hudebním nastudování Adama Viktory, druhé péčí Andrease Kröpera.

Spustit audio