Záznam videopřenosu koncertu: Cappella Mariana

21. březen 2014

Přímý přenos koncertu pěveckého ansámblu Cappella Mariana z Kostela sv. Petra na Poříčí v Praze v rámci projektu Dne staré hudby Eurorádia (Euroradio Early and Baroque Music Special Day).

21. března
20:00 Cappella Mariana

Přímý přenos a videopřenos koncertu Českého rozhlasu z kostela sv. Petra na Poříčí v Praze v rámci speciálního projektu Eurorádia. Skladby Thomase Tallise, Johna Shepparda, Slavomíra Hořínky a Williama Byrda zpívá Cappella Mariana s uměleckým vedoucím Vojtěchem Semerádem. Uvádí Eva Hazdrová-Kopecká.

Cappella Mariana je komorní vokální soubor, který se specializuje na interpretaci středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokálních děl raného baroka. Cappella Mariana vznikla v roce 2008 a jako jeden z mála domácích vokálních souborů se zaměřuje na uvádění pozapomenutých děl vrcholné vokální polyfonie z oblasti italské, vlámské či anglické renesance. Ansámbl působí pod uměleckým vedením Vojtěcha Semeráda a umělecky zastřešuje koncertní cyklus s názvem Postní pátky, navazující na tradici hudebních představení u křižovníků u Karlova mostu.

Členy souboru jsou mezinárodně renomovaní pěvci, kteří pravidelně spolupracují se souborem Collegium Marianum a vystupují na prestižních evropských festivalech. Dále se věnují interpretaci barokní a předromantické hudby a účinkují na českých a zahraničních pódiích se soubory jako Bach Collegium Japan, Collegium Vocale Gent, Tiburtina Ensemble, Collegium 1704 či Doulce Mémoire. V prosinci 2012 ansámbl vydal svou profilovou nahrávku pod názvem Sacrum et Profanum.

PROGRAM:
Thomas Tallis (1505 – 1585) – Lamentations Ieremiae prophetae - Incipit Lamentio Ieremiae
John Sheppard (c.1515 – 1558) – Media vita morte sumus
Thomas Tallis (1505 – 1585) – Lamentations Ieremiae prophetae - De Lamentatione Ieremiae Prophetae
William Byrd (c.1540-1623) – Tribue Domine
Slavomír Hořínka (1980) – Miserere mei Deus

Cappella Mariana účinkuje ve složení:
Hana Blažíková, Barbora Sojková – soprány
Vojtěch Semerád - tenor, um. vedoucí
Tomáš Lajtkep - tenor
Tomáš Král - baryton
Jaromír Nosek – bas

Den staré hudby Eurorádia na Vltavě - program a podrobnosti

Oslava prvních jarních dnů a zároveň evropského kulturního dědictví probíhá v tuto dobu napříč po celou Evropou – a to pod patronací Evropské sítě pro starou hudbu (REMA). Zároveň je tento čas obdobím postním. Renomovaný český vokální soubor Cappella Mariana nazval svůj program „Tenebrae“. S ním vystoupí v Kostele sv. Petra na Poříčí v Praze v rámci cyklu Postní pátky a rozezní tyto nádherné prostory duchovní hudbou anglické renesance. Vyvrcholením celého večera pak bude světová premiéra kompozice mladého českého skladatele Slavomíra Hořínky.
Koncert spolupořádá Český rozhlas Vltava, Letní slavnosti staré hudby a Římskokatolická farnost u sv. Petra na Poříčí.



Zvětšit mapu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.