Závěr Pražského jara se Symfonickým orchestrem Hesenského rozhlasu

3. červen 2014

Závěrečný koncert letošního mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro byl svěřen Symfonickému orchestru Hesenského rozhlasu z Frankfurtu nad Mohanem, který se představí ve Smetanově síni Obecního domu se svým čestným dirigentem Paavo Järvim a americkou houslistkou Hilary Hahn.

V rámci letošního Pražského jara vystoupila tři rozhlasová hudební tělesa, kromě rozhlasových symfoniků z Frankfurtu to byl Polský národní rozhlasový symfonický orchestr z Katowic a jako každoročně také Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Historie orchestru Hesenského rozhlasu, který je třetím nejstarším rozhlasovým hudebním tělesem v Německu sahá do konce 20. let minulého století. První dirigent Hans Rosbaud se zasloužil o utváření specifického profilu tělesa s dramaturgií postavenou nejen na klasickém ale také soudobém repertoáru. V poválečném období se o znovuoživení činnosti orchestru zasadila řada významných hudebních osobností Německa. Důležitým obdobím byla v 60. letech působnost amerického dirigenta Deana Dixona i následující dlouhá a úspěšná éra Eliahu Inbala.

Orchestr se v té době stal mezinárodně uznávaným tělesem objevujícím se na prestižních evropských pódiích. Mnohokrát získaly ocenění i jeho nahrávky – např. komplet Brucknerových symfonií. Následovalo období Dmitrije Kitajenka, kterého vystřídal opět Američan Hugh Wolff. Od roku 2006 stanul v čele orchestru příslušník proslulého estonského dirigentského rodu Paavo Järvi, který se stal od této sezóny čestným dirigentem orchestru.

Sólistkou večera bude americká houslistka Hilary Hahn. Cíleně vedená kariéra letos pětatřicetileté umělkyně začala v raném dětském věku. V deseti letech byla přijata na prestižní Curtisův institut v Filadelfii, o šest let později začala vystupovat s významnými světovými orchestry. Je držitelkou dvou cen Grammy. Ačkoli je většina jejích vystoupení spojena s klasickým repertoárem, s oblibou využívá i příležitostí k interpretaci moderní hudby. V Praze přednese Houslový koncert D dur Johannesa Brahmse komponovaný v roce 1878 pro slavného umělce a skladatelova přítele Josepha Joachima. Je to rozměrné, interpretačně náročné, nicméně posluchačsky mimořádně působivé dílo.

Ve druhé části večera zazní Symfonie č. 8 G dur Antonína Dvořáka, dílo velice často provozované zahraničními orchestry. Symfonie vznikala na skladatelově letním sídle ve Vysoké u Příbrami v létě 1889 ve šťastném období Dvořákova života, kdy byl zahrnován úspěchy a společenským uznáním. Tvůrčí práce probíhala velice rychle a spontánně, což se odrazilo i v charakteru díla.

Dirigent Paavo Järvi má k české hudbě velice kladný vztah. O tom, jakou roli sehrála v kulturní orientaci jeho rodiny hovoří mimo jiné v rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu při příležitosti svého pražského koncertu.

Spustit audio