Antonín Rejcha - Te Deum pro sóla, smíšený sbor a orchestr

18. prosinec 2013

Symfonický orchestr Českého rozhlasudirigent Stanislav Vavřínek

sólisté
Lucie Silkenová, soprán
Aleš Voráček, tenor
Michael Kubečka, bas

Pražský filharmonický sbor
sbormistr Jakub Zicha

Hudba Antonína Rejchy – pozoruhodné postavy evropských hudebních dějin vyplnila druhou část programu tradičního vánočního koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Rejcha byl vynikajícím hudebníkem, profesorem a poté i ředitelem pařížské konzervatoře, autorem hudebně teoretických prací zásadního významu. Samostatnou kapitolou je jeho velice obsáhlé skladatelské dílo, které má zásadní význam v symfonické oblasti a v rámci literatury pro komorní dechové soubory, kde významně reprezentuje hudbu epochy pozdního klasicismu a nastupujícího romantismu. Zatím spíš výjimečně se v koncertní dramaturgii setkáváme s velkými skladbami vokálně instrumentálními, které jsou kompozičně mistrovsky vypracované a interpretačně náročné, každé jejich novodobé provedení je proto záslužným oživením repertoáru.

Te Deum komponoval Antonín Rejcha roku 1825, v období, kdy měl za sebou řadu skladatelských úspěchů a těšil se odbornému i společenskému uznání a respektu jako pedagog a teoretik. Te Deum zaznělo poprvé ve velkolepém provedení na veřejném prostranství na Martově poli v Paříži.

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.