Luna zazářila v Trojském zámku i za jeho okny

7. říjen 2015

Videozáznam koncertu španělského souboru Glossarium, který 20. července 2015 vystoupil na 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby se společně s brazilskou sopranistkou Luandou Siqueirou.

Svůj program La Luna představili publiku v pražském Zámku Troja. Zaměřili ho na převážně písňový repertoár z Brazílie, Portugalska, Španělska, Argentiny, Mexika a Venezuely z období od 16. do 21. století. Tematicky byl tak večer spjat s lunou. A to nejen v hudbě, která zněla v tzv. Císařském sále zámku, ale i za okny, kde zrovna zářil její srpek. Koncert umělci rozdělili do čtyř částí – právě podle jejích jednotlivých fází.

Luna měla odedávna významné postavení ve spiritualitě různých starověkých kultur. Archeologické doklady o sledování jejích fází jsou známé už z období mladého paleolitu – před dvaceti až třiceti tisíci lety. Svou důležitou roli sehrávala také v kulturách starého Babylonu, Egypta, Číny, Mexika nebo Peru. V římské tradici byla například tato bohyně vnímána jako protějšek krále Sol (Slunce). Lunou bylo inspirováno nespočet básníků, umělců, skladatelů a malířů.

03486819.jpeg

Soubor Glossarium pod vedením kytaristy Quita Gata a ve spolupráci se sopranistkou Luandou Siqueirou představil rozmanité renesanční a barokní skladby, tradiční lidové melodie zejména z Brazílie a Španělska a úpravy písní z Latinské Ameriky. Dále také skladby jihoamerických autorů a interpretů: Heitora Villy-Lobose, Egberta Gismontiho, Silvia Caldase, Chicy Buarqua a Vinicia de Moraes, Raúla Carnoty, Atahualpy Yupanquiho nebo Simóna Díaze.

Interpretace půvabné brazilské operní pěvkyně Luandy Siqueiry, která pro dokreslení atmosféry skladeb i jednotlivých lunárních fází, měnila kostým a své pěvecké vystoupení doprovodila i tancem, byla vskutku působivým zážitkem.

Soubor Glossarium de voces e instrumentos vystoupil ve složení:

Juan Ullibarri – cink, flétny, ney, klarinety
Adriana Alcaide – barokní housle
Luciana Elizondo – viola da gamba, zpěv
Quito Gato – umělecký vedoucí, kytary, bicí

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.