VIDEO: Sting zahrál v klubu Bataclan rok po útoku džihádistů

23. listopad 2016

Rok po teroristickém útoku džihádistů, při kterém zahynulo 90 lidí, se pařížský klub Bataclan znovu otevřel veřejnosti emotivním koncertem legendárního zpěváka Stinga. V publiku bylo mnoho přeživších i pozůstalých po obětech. Večer začal minutou ticha.

Anglický zpěvák se do Bataclanu vrátil po 37 letech, kdy tam vystoupil se svou někdejší kapelou The Police. Výnosy z koncertu dostanou dvě charity, které se starají o oběti a jejich rodiny. Sting zahájil koncert těmito slovy: „Dnes večer musíme udělat dvě důležité věci. Prvně musíme vzpomenout na ty, kteří minulý rok při útocích ztratili své životy. A také musíme oslavit život a hudbu tohoto historického místa. Než začneme, chtěl bych vás požádat o minutu ticha.“ Poté se do stále živých pocitů z hrůzy, které neodstranila ani kompletní rekonstrukce klubu, rozezněly první tóny Stingovy hudby.

Čtěte také

Policie před koncertem posílila bezpečnostní opatření a cestou na koncert bylo podle agentury AP nutné zdolávat zátarasy a důkladné prohlídky. Desítky po zuby ozbrojených policistů vítaly šťastlivce, kteří sehnali lístky na beznadějně vyprodaný koncert. Jeho výtěžek má podpořit pozůstalé po obětech pařížských útoků. V neděli 13. listopadu, přesně rok po útoku, se u klubu uskutečnilo pietní shromáždění, při němž byla odhalena pamětní deska.

Koncert v klubu Bataclan 12. listopadu 2016
POŘADÍ PÍSNÍ:

Fragile
Message in a Bottle
I Can't Stop Thinking About You
One Fine Day
50,000
Inshallah
Petrol Head
Down, Down, Down
Driven to Tears
Englishman in New York
Desert Rose
Every Breath You Take
-
So Lonely
Walking on the Moon
Roxanne
Ain't No Sunshine
Play Video
Next to You
The Empty Chair

03749598.jpeg
03749503.jpeg

Tento exkluzivní koncert vám můžeme poskytnout ke zhlédnutí díky Evropské vysílací unii (EBU).

autor: Josef Zedník

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.