Videozáznam finále soutěže Pražského jara v oborech trubka a klavír

9. květen 2016

I letos se můžete prostřednictvím přímého přenosu, tentokrát na digitální stanici Český rozhlas D-dur, zúčastnit finále soutěže Pražského jara. Soutěžit se bude v oborech trubka a klavír.

Zároveň s přímým přenosem vám na webu nabídneme také videopřenos. Finále oboru trubka se koná 13. května od 16 a 20 hodin, mezi nejlepšími klavíristy se o konečném pořadí rozhodne 14. května ve stejných časech. Hosty přímého přenosu budou trumpetisté Přemysl Černík a Josef Zámečník a klavírista Adam Skoumal.

16:00 Han Kyuho (Korejská republika) Ludwig van Beethoven: Klavírní koncert č. 4 G dur, op. 58
17:00 Kozák Marek (Česká republika) Fryderyk Chopin: Klavírní koncert č. 1 e moll op. 11

Čtěte také

Nápad uspořádat mezinárodní soutěž při Pražském jaru pochází od Rafaela Kubelíka. Poprvé se soutěž konala v roce 1947, čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí. Porota byla tehdy velice přísná a hlavní cenu, vystoupení na závěrečném koncertě festivalu s Českou filharmonií a možnost hrát na Stradivariho houslích Emperor z pozůstalosti Jana Kubelíka, neudělila.

Dnes se soutěží celkem v šestnácti oborech, které se střídají podle určení stálé soutěžní komise. Od roku 1994 objednává Pražské jaro povinné soutěžní skladby od významných českých autorů (letos od Adama Skoumala pro klavírní obor a od Jiřího Pohnána pro hráče na trubku). Tato tradice zároveň podporuje propagaci české soudobé hudby.

Mezi laureáty uplynulých ročníků nalezneme řadu umělců světové úrovně. Stali se jimi například James Galway (flétna), Natalia Gutman (viloncello), Michel Becquet (trombon), Jean-Louis Capezzali (hoboj) nebo mezzosopranistka Dagmar Pecková.

Do letošního ročníku Mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara se přihlásilo 136 trumpetistů ze tří desítek zemí, z nichž porota vybrala do hlavní soutěže 65 účastníků. Kandidátů z České republiky bylo přijato osm. V oboru klavír (koná se „na paměť Rudolfa Firkušného“) jich bylo z tuzemska přijato třináct, přičemž se zájemců přihlásilo celkem 70 ze 16 zemí.

Rozhodnutí, kdo z mladých umělců si odnese tituly laureátů a další ceny, je už v rukou porotců, kterým předsedá v oboru trubka Vladimír Rejlek a v oboru klavír Ian Fountain z Velké Británie.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.