Zahájili jsme s Beethovenem. Sledujte záznam koncertu rozhlasových symfoniků z Rudolfina

26. září 2016

Záznam koncertu rozhlasových symfoniků v Rudolfinu. Šéfdirigent Ondrej Lenárd byl také hostem pořadu Telefonotéka.

Večer zahálija předehra ke hře Heinricha Josepha von Collina Coriolanus, následoval skladatelův jediný, zato plnou tři čtvrtě hodinu trvající houslový koncert.

Sólový part přednesl jeden z nejtalentovanějších mladých českých houslistů Jan Mráček, sólista SOČRu. Slavnostní večer vyvrcholil provedením Symfonie č. 3, kterou Beethoven původně plánoval nazvat „Bonaparte“, ale když se dověděl, že se Napoleon nechal korunovat císařem, změnil podtitul na „Eroica“ a dílo věnoval „památce velkého člověka.“

SOČR jubilující, hrající i vzpomínající

Umělecká činnost rozhlasových symfoniků se odvíjí od roku 1926, je neoddělitelně spojena s počátky Radiojournalu. Po válce se těleso proměnilo ve velký symfonický orchestr. Ať už se pak jmenoval tak, nebo jinak, vždy byl spojen s rozhlasovým vysíláním, vždy reprezentoval veřejnoprávní rozhlas na koncertech v tuzemsku i v zahraničí. Devadesát let orchestru, hudba v rozhlase a pro rozhlas v proměnách času, byl tématem mimořádného pořadu Akademie, který stanice Vltava vysílala na samém počátku jubilejní koncertní sezóny, den poté, co byl šéfdirigent Ondrej Lenárd hostem dopolední Telefonotéky a co se v přímém večerním přenosu uskutečnil první abonentní koncert sezony, který můžete sledovat v záznamu.


Ludwig van Beethoven: Coriolan, předehra, op. 62
Ludwig van Beethoven: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 61
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 3 Es dur „Eroica“, op. 55


Ondrej Lenárd – dirigent
Jan Mráček – housle

Pořad Akademievysílaný 27. září zachycuje koncertní aktivity uplynulých desetiletí a doteky doby, soustřeďuje starší snímky i umělecká vyznání a interview, přibližuje historii. Devadesáti letům Symfonického orchestru Českého rozhlasu se stanice Vltava věnovala nejen 26. a 27. září, ale během sezóny nadále samozřejmě také v pravidelných pořadech, které patří nahrávkám tělesa, v dalších přenosech abonentních koncertů, a také v publicistických pořadech, které sdílejí název Svět SOČRu s projektem vedení orchestru, jež má za cíl zprostředkovat hlubší vhled do uměleckého zázemí i do zákulisí umělecké práce a představovat těleso také z lidské stránky.


PROGRAM:
26. 9. 10.00 Šéfdirigent SOČRu Ondrej Lenárd hostem pořadu Telefonotéka
26. 9. 19.30 Přímý přenos zahajovacího koncertu 90. sezony SOČR z Rudolfina, prvního programu řady Když klasika je vášní
26. 9. 21.40 Svět SOČRu. Devadesátá sezona rozhlasových symfoniků slovem, zvukem i obrazem.
27. 9. 20.00 Akademie. Devadesát let rozhlasových symfoniků. Pohled do historie orchestru prostřednictvím nahrávek, archivů, statistik a vzpomínek.
3. 10. 19.30 Přímý přenos druhého koncertu SOČR v Rudolfinu v řadě Když klasika je vášní. Program v rámci Amerického roku na Vltavě
3. 10. 21.30 Svět SOČRu. Devadesát let rozhlasových symfoniků v historických nahrávkách a očima pamětníků
11. 10. 19.30 Přímý přenos 1. abonentního koncertu řady Tady žije SOČR ze Studia 1 budovy ČRo
11. 10. 21.00 Svět SOČRu. Devadesát let rozhlasových symfoniků v historických nahrávkách a očima pamětníků

Na webu SOČR i ve vltavském vysílání se budou objevovat profily současných hudebníků, vzpomínky bývalých hráčů a dalších pamětníků, archivní rozhovory, legendární nahrávky… Během podzimních týdnů Vltava také odvysílá dva nové komplety CD, na nichž se SOČR podílel - klavírní koncerty Bohuslava Martinů a všechny symfonie Miloslava Kabeláče.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.