Knihovna města Hradec Králové získala cenu Bibliotheca inspirans za upevňování komunity mezi lidmi

2. říjen 2023 08:32

Královéhradecká městská knihovna nepůjčuje pouze knížky, ale přidává k tomu i programy, které pomáhají ve městě upevňovat společné soužití lidí z různých sociálních skupin. Nabízí programy pro děti ze speciálních škol nebo pomoc sociálně znevýhodněným lidem. Za svou aktivitu teď získala ocenění Bibliotheca inspirans. 

„Každá knihovna, tedy i my, se snažíme o to, abychom tu byli pro všechny,“ říká ředitelka hradecké městské knihovny Barbora Čižinská.

Čtěte také

Ocenění Bibliotheca Inspirans získala knihovna za aktivity, které přesahují běžné činnosti knihoven. „Chceme, aby se každý na nás mohl obrátit a mohli jsme mu třeba pomoci v nějaké konkrétní životní situaci, kterou řeší. Je to o tom napojení na to, co skutečně lidé v nějaký daný okamžik potřebují, sledovat to, čím ta komunita nebo Hradec žije, čím společnost žije. Takže to jsou i ty technologické novinky, třeba 3D dílna, nebo umělá inteligence. To jsou témata, o která se lidé zajímají a my jim je nabízíme.

Rozsah služeb je ale širší. Knihovna nabízí aktivity pro děti, jejich rodiče a myslí i na seniory. Ocenění získala také za pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Porotu zaujala i zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké nebo třeba lekotéka, o kterou je podle Barbory Čižinské mezi lidmi velký zájem. „Lekotéka je soubor takových didaktických her, hraček, pomůcek pro děti, které mají specifické potřeby, ale i pro úplně normální zdravé děti. Může si je půjčit rodič, škola, nebo speciální škola. Právě proto, aby si vyzkoušeli, jestli si mají pořídit hračku i domů, aby ušetřili.

Čtěte také

Hračky z lekotéky si mohou lidé vybírat z on-line katalogu nebo přímo na místě. Knihovna se při jejím pořízení inspirovala u kolegů v Brně. „Hlavně ty hračky rozvíjí různé dovednosti. To znamená od jemné, hrubé motoriky, smysly, emoční dovednosti. Takže rodiče, kteří chtějí, aby se to děťátko nějak rozvíjelo, tak samozřejmě nemusí mít všechny ty hračky doma, protože dětem se ty hračky omrzí.

Cena za upevňování komunity a za nabídku služeb hradecké knihovny, vypadá jako polštář. Proč? „Ano, je to polštář. Nás to taky překvapilo. Je pravda, že knihovna dnes má být, nebo směřuje k tomu, aby byla takové třetí místo pro každého. Takže po práci, škole, nebo domovu, je to takový obývák. Dnes se říká, že knihovna může být obývákem města, aby tam lidem bylo pohodlně, příjemně a mohli tam trávit čas, dodává Barbora Čižinská.

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven. Vyhlášení proběhlo v září v Olomouci na konferenci Knihovny současnosti.

Spustit audio

Související