Končí termín, do kdy mají věřitelé huti Liberty rozhodnout o ozdravném plánu

15. duben 2024

Dnes vyprší termín, do kdy mají věřitelé zadlužené ostravské huti Liberty rozhodnout o ozdravném plánu. Své hlasy posílají korespondenčně, jednání v hotelu Kovák se jich před týdnem zúčastnila jen desítka. Firma má přes 1300 věřitelů, kterým dluží miliardy korun.

„Co slyšíte? Ticho. A to je ten problém. To je huť – tady to má třískat, bouchat, hučet, tady to má jet! A nejede nic,“ popisuje téměř slovy básníka 48letý Michal. Není to poeta, je to zástupce středně velkého věřitele, kterému huť dluží milióny.

Zastupuje firmu, která s hutí dlouhé roky spolupracovala, dodávala jí třeba elektronické řídící systémy. „Měli jsme nějaké indicie zevnitř, ale že to bude nakonec tak rychle, to jsme byli překvapeni asi všichni. A pokud jde o reorganizační plán – ten se dá udělat vždy. Jestli bude reálný a jestli to dovolí trh, to už je druhá věc,“ dodává.

Čtěte také

Klíčový věřitel je dodavatel energií. Jenže  firma Tameh se na jednání vůbec nedostala, přitom tvrdí, že huť ji dluží přes dvě miliardy korun.

„Společnost Tameh Czech jsme se rozhodli vyloučit ze zúženého okruhu dotčených stran z důvodu toho, že by tato otázka byla v konfliktu zájmů,“ vysvětlila postoj huti mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Mluvčí Tamehu Patrik Schober takový postup kritizuje. „Je vlastně nelogické nepočítat s největším věřitelem. A zároveň je to i protiprávní,“ říká mluvčí.

Na ozdravný plán čeká i Krajský soud v Ostravě, který dosud drží nad hutí ochrannou ruku v podobě moratoria. „Krajský soud v Ostravě očekává, že schůze věřitelů společnosti Liberty schválí či neschválí reorganizační plán, který má Liberty vytáhnout z problémů,“ říká mluvčí soudu Igor Krajdl.

Na čem se věřitelé domluvili, chce Liberty oznámit v následujících dnech.

Spustit audio

Související