Češi ve světě14. června  2017 v 13:30  

Čech se stal vítězem chorvatské kuchařské show

V chorvatském krajanském časopise Jednota vyšla dvoustrana o vítězi kuchařské show, který je rodilým Pražanem - Foto: Miloš Turek

V chorvatském krajanském časopise Jednota vyšla dvoustrana o vítězi kuchařské show, který je rodilým PražanemFoto: Miloš Turek

Víte, kdo je teď nejznámějším Čechem v Chorvatsku? Je to Martin Špaček, a to díky vítězství v populární kuchařské show 3, 2, 1 - kuhaj! Jak píše krajanský týdeník Jednota, soutěžil v ní s kamarádem Kristijanem Beničem. Martin je rodilý Pražan, ale žije na Istrii v Pazinu.

Pořad běžel čtyři měsíce a soutěžili v něm amatérské kuchařské páry. Díky Martinovi Špačkovi tu byla slyšet i čeština. Například ve stres testu si nemohl vzpomenout, jak se řekne chorvatsky hřebíček, a napsal tohle koření česky (mimochodem chorvatsky je to klinčič). Krajany potěšilo, když porota po konzultaci s google - překladačem český hřebíček uznala jako správnou odpověď. 

Popularita Martina Špačka neunikla ani českému Velvyslanectví v Záhřebu a tak Martin obdržel exkluzívní pozvánku na slavnostní večeři, kterou prezident Zeman uspořádal při své návštěvě v Záhřebu. 

Manželství s Alex? Jako v románu! 


Martin žije na Istii v Pazinu, kde je malá česká oáza. Jeho manželství s Alex je jako z románu - láska na první pohled. Seznámili se v pátek, v sobotu měli první rande, strávili spolu neděli, v pondělí dala Alex v práci výpověď, sbalila kufry, vzala pětiletého syna ze školky a nastěhovala se k Martinovi. I pro něj je Chorvatsko srdeční záležitostí. Do Rovinje původně přijel jako turista. Po týdnu povalování na pláži, se rozhodl zůstat a sehnal si tu práci. 

I další život byl překotný. Martin Špaček pracoval v zimě jako rybář, narodila se mu dcera. Během jedné noci se rodina rozhodla zkusit štěstí v Praze, nakonec se v roce 2007 vrátili opět do Pazinu. I když je Martin Špaček povoláním kuchař, začal pracovat u místního kameníka. V umění ručního zpracovávání kamene se dokonce osm měsíců učil ve Francii. 

Po vítězství v soutěži mu cesta pro chleba trvala dvě hodiny 


Na konci roku 2016 zase zasáhla náhoda. Jejich rodinný přítel se dostal do kuchařské show 3, 2, 1 - vař!, ale na poslední chvíli mu odřekl partner, se kterým měl být v tandemu. Během dvou dnů musel najít náhradu. A Martin Špaček šel do toho. Měli jen jeden víkend, aby připravili 30 receptů. Oba zaujali hned ze začátku - Kiki svým temperamentem, Martin jako kliďas se zkušenostmi vyučeného kuchaře, i když byl deset let mimo obor. Natáčení trvalo dva měsíce a před kamerou trávili i dvanáct hodin denně. 

Zatímco kamarád Kristijan si slávu, i když ví, že bude krátká, užívá, Martinovi je spíše na obtíž. Nejraději by chodil po pazinských ulicích s kapucí na hlavě, aby ho nepoznali. Když jde ráno koupit chleba, trvá mu to dvě hodiny. 

„Zastavují mě všichni, rodiče s dětmi, babičky a skoro se slzami v očích děkují, že je díky mě slyšet v televizi i istrijský jazyk. A já, kdybych i chtěl, mluvit spisovně chorvatsky neumím. Umím jen istrijsky, i když jsem nikdy neskrýval, že jsem Čech. Ze začátku jsem se tak i přestavoval, jako Martin Čech, takže si mnozí myslí, že Čech je moje příjmení“, říká Martin. 

A co vítězové kuchařské soutěže nejraději vaří? Kristijan boloňské špagety a vepřové s jablečnou omáčkou, Martin českou svíčkovou, lanýže s domácími „fuži“ či rybu v troubě istrijským způsobem. 

Soutěž přinesla novou pracovní nabídku 


Show přinesla Martinu Špačkovi další zásadní změnu v životě. Už v polovině soutěže dostal nabídku a od Velikonoc je šéfkuchařem známého hotelu La Parensiana v Buji. 

A jak se mluví doma u Špačků? Chorvatsky, ale během půldruhého roku života v Praze se manželka Alex a její syn Michael naučili velice dobře česky. A protože je Alex Italka, řešili doma i národnostní otázku pro děti. Nakonec nechají rozhodnutí na nich, až budou plnoleté. 

Autor:  Zdeňka Kuchyňová, Vlatka Daňková
 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace