Postřehy z ciziny16. října  2019 v 16:13  

Česká restaurace v New Yorku získala ocenění od Michelina

Interiér restaurace Bohemian Spirit v New Yorku - Foto: Oficiální Facebook

Interiér restaurace Bohemian Spirit v New YorkuFoto: Oficiální Facebook

Restaurace v České národní budově v New Yorku letos získala ocenění Bib Gourmand od gastronomického průvodce Michelin. Informoval o tom na twitteru český konzulát. Restaurace Bohemian Spirit nabízející tradiční česká jídla se tak dostala mezi více než stovku podniků, kde se podle inspektorů Michelinu lidé dobře najedí, aniž musí utrácet horentní sumy.

Symbol Bib Gourmand označuje "výjimečné jídlo za rozumnou cenu". Michelin vybírá restaurace, kde si návštěvníci mohou objednat dvě jídla a sklenku vína za méně než 40 dolarů. 

Restaurace Bohemian Spirit se nachází v přízemí České národní budovy (Bohemian National Hall) na Manhattanu. V americkém velkoměstě nabízí speciality české kuchyně jako je například svíčková, kachna se zelím, bramboračka s hříbky nebo i sladká jídla jako jablečný závin nebo knedlíky z tvarohového těsta plněné čerstvým ovocem a samozřejmě české pivo. Se se svými cenami se drží i na newyorské poměry nízko. 

Například předkrmy, polévky a dezerty stojí devět dolarů, tedy přibližně 210 korun. Jeden z nejdražších hlavních chodů je telecí řízek s bramborovým salátem, který se dá pořídit za 24 dolarů, tedy 560 korun, konfitované kachní stehno se zelím vyjde na 22 dolarů, což je v přepočtu přibližně 515 korun a smažený sýr s pečenými brambory a tatarskou omáčkou stojí 19 dolarů, tedy za 475 korun. 

Skvělé jídlo i prostředí, chválí Bohemian Spirit návštěvníci 

O oblibě české restaurace Bohemian Spirit svědčí i řada pozitivních ohlasů na sociálních sítích či cestovatelských portálech. Nejen od českých krajanů, ale také od Američanů. Chválí nejen skvělé jídlo, ale i prostředí. Například Joette z New Yorku připomněla, že místo bylo v minulosti centrem československého krajanského života. 

"Bylo by pro mě těžké nemilovat toto místo. Vyrostla jsem zde, když ještě bylo jeho okolí úplně české. Můj dědeček zpíval na pódiu v sálu Českého národního domu a moje matka a otec se zde zúčastnili mnoha svateb. Jídlo je zde autentické české. Skvělé," napsala. 

Podle Susan, která je také z New Yorku, se název Bohemian Spirit perfektně k tomuto místu hodí. "Atmosféra je zde uvolněná, výzdoba nepředstírá, že je přímo z Prahy - místo toho vás dopraví do jiné éry v New Yorku. Do doby, kdy byla tato čtvrť rušným místem československých imigrantů. Černobílé fotografie slavných Čechoameričanů a staré čtvrti doplňují doteky minulosti." 

Řada lidí se do restaurace vrací. "Jídlo je úžasné. Rozhodně jedna z nejlepších a nejunikátnějších restaurací na Upper East Side. Na brzkou viděnou," zhodnotil Alfonso z Houstonu. "O české kuchyni jsme vůbec nevěděli. Skvělé pivo, nakládaný sýr, kachna, hovězí guláš a buchty! Líbil se mi vysoký strop a nábytek. Jistě se sem znovu vrátím," chválí Peggy z New Yorku. 

Česká čtvrť na Manhattanu vzkvétala zejména na přelomu 19. a 20. století, kdy se New York stal cílem mnoha českých emigrantů. V roce 1897 zde byla postavena Česká národní budova - Bohemian National Hall. Na její stavbu se složily desítky tisíc amerických Čechů žijících v různých končinách USA. V budově se pořádaly přednášky, hrálo divadlo a restaurace vařila typická česká jídla. Během první světové války zde působil i T. G. Masaryk a formovala se zde koncepce vzniku Československa.

Autor:  Katarína Brezovská  (kbr)

Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas