Kryštofovo Údolí na Liberecku se pyšní pravým nefalšovaným orlojem

15. leden 2014
Česko – země neznámá

Jak dobře znáte české rekordy a kuriozity? Věděli byste, kde hledat třetí český orloj? Nejznámější je bezpochyby pražský staroměstský a určitě víte i o olomouckém orloji. Ten třetí najdete asi sedm kilometrů od Liberce, v malebné vesničce, která se jmenuje Kryštofovo Údolí.

Do „Kryštofáku“ (jak tamější lidé vísce říkají) jezdí za unikátním, prvním tuzemským vesnickým orlojem lidé z celé republiky. Ovšem Kryštofovo Údolí může svým návštěvníkům nabídnout mnohem více.

Nejprve však k orloji. Najdete ho přímo v srdci vesničky - hned vedle parkoviště, naproti místní hospůdce. Bez ostychu se o něm dá říct, že je raritou. Proč? Vybudovali ho totiž na objektu staré trafostanice, která dřív dělala spíš ostudu a čekala ji demolice. Nakonec se na ní ale "vyřádili" kumštýři a vyrobili kouzelný vesnický orloj, který od roku 2008 do „Kryštofáku“ přitahuje turisty jako magnet. Není divu. Každý den od osmi ráno do desáté večerní vždycky v celou hodinu nabízí úžasné představení.

V orloji se představí 12 apoštolů, někteří mají své patrony z řad známých osobností

Honosí se celkem dvanácti, ze dřeva vyřezávanými, pohyblivými figurami, jejichž autorem je liberecký výtvarník a řezbář Václav Plechatý. Po vzoru pražského staroměstského orloje má tedy dvanáct apoštolů. Ti se ale - na rozdíl od toho pražského - představují hezky jeden po druhém, a tak máte dost času na to, abyste si je pozorněji prohlédli.

Orloj v Kryštofově Údolí

Zajímavostí je, že některé figury mají i své patrony z řad známých osobností - například Marcelu Augustovou, Jiřinu Bohdalovou, Martina Dejdara, Marka Ebena nebo Jiřího Lábuse. Jako správný orloj má i dva venkovní zvony, ciferník ukazující přesný čas, dvanáct znamení zvěrokruhu a ukazatel fází měsíce. Duchovním otcem orloje je pan Martin Chaloupka, který v Kryštofově Údolí provozuje také muzeum lidových betlémů a hraček.

Navštivte i muzeum hraček a betlémů

A právě muzeum také rozhodně stojí za vidění. Nutno podotknout, že v něm mají největší sbírku lidových betlémů v celém Libereckém kraji. Podívat se tam můžete na starý orientální betlém, na betlémy z cikorky a v podkroví na nejrůznější staré hračky - od plyšových medvídků, přes stará autíčka až po houpací koníky. V muzeu se rozzáří oči i mnoha modelářům - je tam totiž k vidění i zmenšený model Kryštofova Údolí, kterým projíždí mašinky.

Muzeum betlémů a hraček v Kryštofově Údolí

Až se v údolském muzeu dostatečně pokocháte, rozhodně se vydejte na procházku malebnou vesničkou. Na každém rohu na vás dýchne romantická atmosféra díky všudypřítomným roubenkám. Můžete se zajít podívat i k tamějšímu dřevěnému kostelíku svatého Kryštofa.

Návštěvu „Kryštofáku“ můžete zakončit třeba v tamní kavárničce v prvorepublikovém stylu. Kryštofovo Údolí je zkrátka světové - sjíždí se do něj lidé z různých koutů republiky i ze zahraničí.


Zvětšit mapu

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio