Na zámku Raduň u Opavy ukazují nejen život šlechty, ale i jejího služebnictva

23. červenec 2018
Česko – země neznámá

Na zámku Raduň si posledních třicet let podávali dveře řemeslníci s restaurátory. Zámek totiž procházel postupnou obnovou a nyní se návštěvníkům opět ukazuje ve své původní kráse. Nově představuje nejen soukromé pokoje knížat či vzácnou knihovnu, ale i technické zázemí, bez kterého se šlechtické sídlo neobešlo. Nová prohlídka tak vede i do zámeckého sklepení a seznamuje s provozním zákulisím panského sídla.

Zámek Raduň leží v obci vzdálené sedm kilometrů od Opavy a představuje ojedinělý dochovaný zámecký komplex. Kromě někdejšího venkovského sídla knížat jej tvoří i přilehlý přírodně-krajinářský park v anglickém stylu a další stavby.

Zámek Raduň

Návštěvníky nadchne mimo jiné klasicistní oranžerie se zahradou, ve které se dnes opět daří citrusovníkům i okrasným keřům. Dále se v areálu zámku nachází úřednický dům, empírový ovčín a zrekonstruovaná barokní sýpka.

Prohlídkový okruh představuje návštěvníkům atraktivně vybavené knížecí apartmá a společenské salóny tak zvaného panského patra. Ze stylově zařízených místností plných historického nábytku a dobových předmětů a doplňků vede dřevěné schodiště do zámecké bibliotéky.

Tento reprezentativní prostor, který zámeckému pánovi sloužil jako knihovna a pracovna, byl do podkroví původně renesančního zámku přistavěn až v roce 1903. Neméně zajímavou podívanou nabízí ale i ta část zámku, která ukazuje, jak dříve žilo služebnictvo - komorné, služky a guvernantky zámeckých dětí.

Kromě toho se návštěvníci během prohlídky zámku dozvědí, čím se v něm kdysi svítilo, a že elektřině v zámku předcházely acetylenové rozvody vyústěné do lamp a lustrů. Cestou jim posvítí původní elektroinstalace z roku 1928.

A také zjistí, odkud zámek získával vodu i jak se budova vytápěla. Významným exponátem je velkoobjemový rezervoár vody z roku 1937. Nasával vodu elektrickými čerpadly z rybníka pod zámkem. Ta pak procházela pískovým filtrem a v rezervoáru se shromažďovala. Odtud ji pak další čerpadla rozváděla do koupelen a splachovacích toalet.

Zámek Raduň, který kdysi sloužil k odpočinku aristokracie a jejích hostů v komorním prostředí venkova, je i dnes lákavým výletním místem a jednou z ozdob Moravskoslezského kraje.

https://www.zamek-radun.cz/cs

autor: čan
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři