U lesního potůčku v Jáchymově klapou v údolí desítky vodních mlýnků a ochraňují nevěrníky

19. červen 2014
Česko – země neznámá

Jen, aby to doma klapalo, jako tady na potoce. To bylo zřejmě nejčastější přání jáchymovských lázeňských hostů. Na nedalekém potoce v lese začali proto stavět vodní mlýnky. A doufali, že se díky tomu nepřijde na jejich lázeňský milostný zálet. A nevědomky tak založili originální, přes sto let starou tradici. Dnes už tomuto místu v lese nedaleko lázeňského paláce Radium nikdo neřekne jinak než Údolí klapajících mlýnků.

První mlýnky se začaly v jáchymovském údolí objevovat krátce po vzniku lázní, tedy před více než sto lety. Podle jedné z verzí sem vodní mlýnky chodili stavět lázeňští hosté, aby se doma nepřišlo na jejich milostné románky. Postavili malý mlýnek na potoce, a pokud klapal, tak i doma všechno podle pověry „klapalo“.

Podle další pověsti si staví mlýnky milenecké páry, aby jim to prostě klapalo ve vztahu. Mezi některými lázeňskými hosty koluje i pověst, že vlastnoručně postavený klapající mlýnek zaručuje pevné zdraví.

Další originální vodní mlýnek

První mlýnek prý uspal hastrmánka Honzíka

Existuje ale i pohádková verze pro děti. Vypráví, že kdysi, za dávných dob, šel okolo Jáchymovského potoka tesařský tovaryš, který na břehu uslyšel naříkat vodnického potomka, malého vodníčka Honzíka. Hastrmánek Honzík ne a ne usnout. Tesařský tovaryš dlouho přemýšlel, jak ho uchlácholit. Nakonec dostal nápad. Aby vodníčka utišil, vyrobil vodní klapající mlýnek. Pravidelné klapání hastrmánka opravdu uspalo a tradice byla na světě.

Ať je to jak chce, na potoce nad Jáchymovem dnes najdete desítky vodních mlýnků všech možných tvarů a konstrukcí. Je to originální podívaná – patrně nejvíc klapajících mlýnků na jednom potoce minimálně v rámci České republiky.

Aby to klapalo

Nechybí tu tradiční jednoduché dřevěné vodní mlýnky nebo mlýnky vypadající jako skutečné vodní mlýny. Najdete tu i opravdu nápadité originály. Například mlýnek z jízdního kola nebo z komponentů již nefunkčního počítače. Fantazii se v Údolí klapajících mlýnků rozhodně meze nekladou a každý si tu může postavit ten svůj.

K údolí klapajících mlýnků se dostanete po pohodlné lesní cestě přibližně za 15 minut chůze od nedalekého paláce Radium. Cestu zvládnou určitě i rodiny s kočárky. Odměnou vám bude klidné stinné údolí potoka plného uklidňujícího klapání.

autor: Pavel Halla
Spustit audio