Posázavská stezka ve středních Čechách vás vrátí do doby počátků trampingu

10. listopad 2015
Česko – země neznámá

Řeka Sázava je oblíbeným místem vodáků, ale její okolní divoká příroda začala počátkem 20. století lákat i turisty. A právě tady kdysi začínal klasický tramping inspirovaný junáctvím a Divokým západem. Ostatně strmé skály a nepřístupná příroda tu kdysi americký Divoký západ skutečně připomínaly.

V letech 1914 až 1924 Klub československých turistů proto vybudoval 68 kilometrů dlouhou Posázavskou stezku. Trampské osady i první stezky Klubu československých turistů se tu od první světové války po celou dobu první republiky vzájemně prolínaly.

Napojit se na Posázavskou stezku můžete z mnoha míst. Do Posázaví můžete přijet například Posázavským pacifikem. Na hlavních turistických odpočívadlech najdete dokonce jeho jízdní řád, protože cesta je místy náročná a je nutné si jí dobře časově naplánovat.

Východiskem do Dolního Posázaví je malebné městečko Jílové u Prahy, napojit se ale můžete i z Davle nebo z Kamenného Přívozu.

Pokud se vydáte autem nebo na kole, můžete cestu začít také v Třebsíně, odkud se velmi rychle dostanete do historického místa spojeného s prvními trampy – do kempu Údolí ticha. Nezapomeňte si ale sebou vzít hrneček. Budete totiž míjet vrbu a u ní památníček místního vodníka Třebsína. Lidé sem nosí hrnečky pro štěstí a je třeba uznat, že výběr tu má vodník skutečně velký.

Sázavu si můžete prohlédnout z blízka i z výšky

Oblíbeným místem Posázavské stezky je Raisova vyhlídka, kterou rád navštěvoval spisovatel Karel Václav Rais. A není divu. Nachází se totiž několik desítek metrů nad hladinou Sázavy, na kterou je odtud nádherný výhled.

Označení Raisovy vyhlídky

Údolí má v těchto místech kaňonovitý ráz se strmými skalnatými svahy. Právě tady si můžete dát třeba svačinu, v blízkosti Raisovy vyhlídky je příjemné odpočívadlo. Pěkná vyhlídka vás čeká i z vyvýšeniny jménem Boží skála. Dostanete se na ní po zelené značce přímo z Jílového směrem na Kamenný Přívoz.

Vydat se můžete také k železničnímu viaduktu Žampach, který překlenuje rokli Kocour ve výšce 46 metrů a je součástí známého Posázavského pacifiku. Patřil k nejobtížnějším úsekům stavby železnice a byl postaven v letech 1898 až 1899.

V letních měsících funguje u Žampachu přívoz přes řeku. Naopak proti proudu se do Kamenného Přívozu vydejte, pokud chcete řeku přejít po mostě na podzim nebo v zimě. Za návštěvu stojí také peřeje Stvořidla nebo Sluneční paseka, kam se svými skauty chodíval stanovat spisovatel Jaroslav Foglar.

V údolích můžete vidět rozeseté desítky chat, postavených často v těžko přístupných polohách, ve skalách a strmých svazích nad řekou. I dnes tu najdete mnoho jednoduchých "orlích hnízd", která pamatují počátky trampingu. Chaty Dolního Posázaví jsou svědectvím doby, kdy lidé začali alespoň o víkendech houfně utíkat z měst do přírody.

Spustit audio