V Semenci mají muzeum pod širým nebem. Sahat na exponáty je povoleno

10. listopad 2015
Česko – země neznámá

V jižních Čechách u Týna nad Vltavou se nachází Přírodovědné muzeum Semenec. Najdete v něm vitríny s nerosty, model ptakoještěra a sezónní výstavy. Tím ale podobnost s ostatními muzei končí. Většina exponátů se totiž nachází pod širým nebem a je možné je zkoušet, osahávat či s nimi experimentovat.

Na sklonku normalizace, když se začalo s výstavbou jaderné elektrárny Temelín, počítali komunističtí plánovači s tím, že se nedaleké městečko Týn nad Vltavou promění v padesátitisícovou aglomeraci. A ta bude potřebovat adekvátní hřbitov.

Na vrchu Semenec, kde bylo ve středověku městské popraviště, vyčlenili proto pro pohřebiště čtyřhektarový pozemek, který obehnali zdí. Z megalomanských plánů nakonec sešlo a ohrazený prostor se proměnil v jedinečné Přírodovědné muzeum.

Vrch Semenec, kde se muzeum nachází, je hezký sám o sobě. Na jeho úpatí se stékají Vltava s Lužnicí, na jižním, skalnatém svahu, rostly před několika staletími vltavotýnské vinice. Nechybí ani železobetonová rozhledna vybudovaná za První republiky. Není tedy divu, že vrch křižuje několik turistických tras i vycházkových okruhů.

Přírodovědné muzeum Semenec funguje od 90. let minulého století. Původně byl jeho areál zaměřen především na práci se zvířaty. Sídlila v něm záchranná stanice pro živočichy z volné přírody, prováděly se různé záchranné projekty jako odchovy sovy pálené, koroptve polní a podobně.

Paleontologická expozice

V letech 1996 až 1997 bylo na Semenci vysazeno arboretum, které se od té doby rozrostlo do úctyhodných rozměrů. Mezitím záchranná stanice utlumila svoji činnost, zato od roku 2008 je v hlavní budově nainstalována paleontologická sbírka Jihočeského muzea, která ukazuje vývoj přírody od prvohor po čtvrtohory. Mimo to na přilehlých pozemcích najdete sbírku nerostů, zahradu léčivých bylin, sbírku růží a borovic z celého světa nebo výběhy pro koně.

autor: Filip Černý
Spustit audio