K prameni kyselky u Nového Města pod Smrkem vede „nejdelší kolonáda na světě“

17. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Za minerálními vodami se nemusíte vydávat jenom do vyhlášených českých lázní. Nefalšovanou minerálku s vysokým obsahem prospěšných látek mají i v Novém Městě pod Smrkem na severu Čech. V lese poblíž města pramení novoměstská kyselka, která prý v minulosti uchránila Novoměstské před morem.

K prameni kyselky vede příjemná, ne příliš dlouhá cesta. „My Novoměšťáci s nadsázkou říkáme, že máme nejdelší kolonádu na světě, protože z centra města ke kyselce je to dva a půl kilometru,“ říká Jaroslav Maděra z Nového Města pod Smrkem, který kolem pramene rád chodí na nejvyšší horu Jizerských hor.

Nenechte se ale mýlit, že by v Novém Městě byl jen jediný pramen. „Tento pramen je nejvydatnější, proto byl také upraven. Jinak o kilometr výš je ještě druhý pramen a o další půlkilometr dál pramen třetí, ten vytéká volně do přírody,“ vysvětluje Jaroslav Maděra, který pamatuje dobu, kdy se na místní kyselku stály fronty.

Zázračná kyselka

Podle pověstí je voda zázračná. „Roku 1598, když Novoměstsko a Frýdlantsko zasáhla morová epidemie, tak Novoměšťáky tato voda zachránila,“ vypráví turista z Nového Města a doplňuje pověst, která přibližuje objevení pramene: „Kyselku prý objevil kovář Johann Nepomuk Legler roku 1780, když šel z práce domů tímto údolím.“

Kyselku prý objevil kovář Johann Nepomuk Legler roku 1780, když šel z práce domů tímto údolím

Když se k prameni kyselky vypravíte, budete si dost možná připadat jako v alpských lázních. Potůček zurčící v lese, posezení zasazené mezi staré kořeny vzrostlých stromů a dřevěná bouda ukrývající minerální poklad tak nasycený, jako ho nemají snad ani v Karlových Varech.

„Voda kyselky obsahuje mnoho prvků. Při cestě z podzemí sbírá třeba i vápník, hořčík a železo, kterého je tolik, že každá flaška, do které se voda natočí, časem zreziví,“ říká Maděra, který minerálku otestoval i použitím v domácnosti. Zjistil, že díky vysokému obsahu minerálů a železa voda dobře odstraňuje vodní kámen z rychlovarné konvice.

A vynikající je novoměstská kyselka i chuťově. „Ta voda je těmi anionty a kationty tak ochucená, že chutná opravdu báječně.“

Novoměstská kyselka vytéká ze země po celý rok. „Je to sice studená voda, ale protože neustále teče, tak její pramen nezamrzá, i když v zimě jsou kolem ledové krápníky,“ dodává Jaroslav Maděra a zve do města pod nejvyšší horou Jizerek všechny turisty: „Na zdraví všem, nezapomeňte se v Novém Městě vydat z náměstí směr kyselka a budete bohatě odměněni výbornou vodou.“

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.