Pekelský vodopád na Plzeňsku hučí bez ustání. A je věrný svému jménu

16. únor 2016
Česko – země neznámá

Proč se vodopád jmenuje Pekelský a údolíčko, kterým se valí, V Pekle? V tom musí být nějaká čertovina. Zajímavý přírodní útvar se nachází na severním Plzeňsku nedaleko města Plasy. Přestože vodopád není přírodní památkou, jde o úchvatnou podívanou.

Pekelský vodopád leží na Žebnickém potoce a vede kolem něj modře značená turistická stezka do obce Žebnice. Voda padá z výšky dva a půl metru. Na tom by nebylo nic zvláštního. Unikátní je ale prostor, kterým se voda valí.

Hříčkou přírody se v ostře zařízlém údolí do sebe zakleslo několik kamenů tak šikovně, že vytvořily jakousi kapsu z balvanů. A voda padá právě touto průrvou mezi kameny, do které se klidně postaví dospělý člověk.

Uprostřed kamenné vodní jeskyně je jeden z balvanů už značně omletý od padající vody. Z dálky to vypadá, jako by uvnitř jeskyně stála sprchující se postava. Proto se vodopádu někdy říká také Dianina lázeň.

Údajně proto, že se tam za úplňku přesně o půlnoci chodila koupat paní Diana, aby ze sebe smyla své hříchy. Jaké, o tom se pověst nezmiňuje. Možná, že když si troufnete přijít k vodopádu právě v tento čas, uvidíte ji tam i dnes.

Hekle, Hekle, skončíš v pekle

Existuje ale i pověst, která dala místu známější název - V Pekle a vodopádu Pekelský. Už od druhé poloviny 18. století se vypráví pověst o sedlákovi jménem Hekl. Ten prý neustále klel, když se mu nedařilo odvodnit pole. Až si sedláka jednoho dne vyhlédl pekelník a zabil mu syna. Kameny pak čert ve vzteku rozházel a vznikl Pekelský vodopád.

Na první pohled nenápadné místo

V nedalekém městě Plasy můžete navštívit jeden z největších klášterů řádu Cisterciáků. A v naší pověsti se praví, že i jeden z mnichů tehdy sedláka varoval slovy: „Hekle, Hekle, jednou skončíš v pekle!“

Každopádně ať už budeme místu říkat jakkoliv, Dianina lázeň nebo Pekelský vodopád, rozhodně stojí za vaši návštěvu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio