Tisíciletá lípa v Tatobitech na Semilsku má dutý kmen. Vejde se do něj 11 dospělých

23. únor 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko Semil na severu Čech se nachází malá obec jménem Tatobity. Leží ve stráni, odkud je úžasný výhled na Český ráj a na Trosky. Důvod, proč byste Tatobity měli navštívit, je ale ještě trochu jiný. Stojí v nich až téměř neskutečný památný strom. Tisíciletá lípa. A je opravdu impozantní.

Mohutná lípa v Tatobitech je chloubou celé obce. Je místem setkávání, přátelského posezení i novoročního přípitku. Není proto divu, že loni získala více než 11 tisíc hlasů v anketě o titul Strom roku 2015. Nyní usiluje o titul nekrásnějšího stromu Evropy.

Jde o torzo lípy velkolisté, která bývá nazývána Tisíciletá, nebo také Americká lípa. Kmen je dutý, jeho obvod měří přes devět metrů a do dutiny se vejde 12 dětí nebo 11 dospěláků. Zda je lípa opravdu tisíciletá se ale neví. Památné lípě se totiž přezdívá tisíciletá, přestože se odborníci shodují, že je strom pravděpodobně o několik století mladší.

Lípa se objevuje v mnoha povídkách, básních a písních a stala se nedílnou součástí historie Tatobit, což dokazuje i její vyobrazení na obecním znaku a vlajce. Každoročně zde na její počest pořádají Slavnost lípy. Místní kronikář vzpomíná, že již v době jeho mládí byla lípa obezděná a do prostorné dutiny ukrývající lavičku se dalo vcházet schodištěm.

Nesázel jsi, nekácej

V 50. letech se ale při bouři odlomila polovina stromu a zbylo torzo, které místní řemeslník Josef Jaček zpevnil obručemi. Ulomené zbytky stromu ležely pak několik let u domu pana Sedláka, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je totiž neodvážil spálit.

Mohutná lípa je místem setkávání, přátelského posezení i novoročního přípitku

Lípa prý nikdy nikomu nedovolila vzít z ní „ani větvičku“. Jedna z pověstí praví, že lípu zasadili dva milenci Hedvika a Kilián. A ve stromě prý dodnes zůstávají zakleté jejich duše. Když se před lety snažili dřevorubci lípu porazit, ozval se z dutiny stromu tajemný hlas, který říkal: „Nesázel jsi, nekácej.“ Dřevorubci se zalekli a lípa byla zachráněna.

Druhá pověst se váže k řezbářovi, který se pokoušel uříznout z lípy mocnou větev pro svá díla. Poté, co nasadil ke dřevu pilu, zdvihl se prudký vítr. Hluk a křik rozřízly vzduch tak strašlivě, až řezbářovi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě.

V roce 2007, při příležitosti oslav 100 let pošty v Tatobitech, došlo k vydání i jubilejní poštovní známky znázorňující lípu. Jedinečný strom byste našli i ve znaku obce Tatobity.

Spustit audio