Komik Vlasta Burian svého času pásl krávy na Hříběcích boudách v Krkonoších

15. březen 2016
Česko – země neznámá

Na Hříběcí boudy v Krkonoších se dostanete z parkoviště u lomu ve Strážném pěšky, anebo místní boudařskou dopravou. Tou kdysi svážel hosty hotelu i slavný český komik Vlasta Burian. Nedobrovolně zde po komunistickém převratu strávil téměř rok svého života.

Když v roce 1949 nastoupila komunistická diktatura, mnoho lidí se pro režim stalo nepohodlnými. Byl mezi nimi i populární herec Vlasta Burian. Nejen, že měl zákaz vystupovat ve filmu i v divadle, ale „pro jistotu“ byl odsunut i daleko od civilizace.

Na Hříběcích boudách dělal nejrůznější pomocné práce: pásl krávy na okolních stráních, v kuchyni škrábal brambory, svážel rekreanty ROH. V krásné krajině Krkonoš si léčil bolavou duši. Nejčastěji prý svou oblíbenou žitnou.

Ani tady na horách ale o svou popularitu nepřišel, a tak ve volných chvílích bavil personál i hosty, kteří za něj pak ochotně platili i jeho dluhy. A nejen hosté. Na Vlastu Buriana rádi vzpomínají i obyvatelé sousedních chalup.

Na hory ho prý uklidil prezident Zápotocký

O tom, jak se Burian dostal na Hříběcí boudy, kolují různé zvěsti. Podle jedné stál za jeho internací na horách pozdější prezident Antonín Zápotocký, který se z pražských odborů znal s lidovým správcem boudy Josefem Mrázkem. Tomu prý Zápotocký řekl, že potřebuje z Prahy uklidit Vlastu Buriana a Josef Mrázek ho vzal na Hříběcí.

Nad Hříběcí

Podle jiné verze byl jedním z pražských přátel Josefa Mrázka bratr Burianovy ženy. Komik přišel na přelomu let 1948 a 1949 z pracovního nasazení v severočeských dolech. Byl úplně zlomený a Mrázek nabídl rodině, že ho vezme na hory a „dá do pořádku“.

Burian přijel na Hříběcí boudy původně asi na dva měsíce, nakonec se pobyt v Krkonoších protáhl téměř na rok. Na horách skutečně „pookřál“ a dokonce tam i ilegálně začal hrát. Nejprve jen místním, ale snil o divadelních prknech. A to se mu zakrátko podařilo. Z nechtěného pracovního pobytu v Krkonoších ho prý vysvobodil Jan Werich. Na Hříběcí boudě pobyt slavného komika připomínají už jen fotografie.

Možná i Vlasta Burian si rád vyšel do okolí Hříběcích bud. Nebyl prý sice na nějaké dlouhé túry po kopcích, ale z Hříběcí do Strážného byla jeho oblíbená procházka. V konzumu ve Strážném měl oblíbenou židli a dával si žitnou s malinovkou.

Z Hříběcích bud je nejblíž kopec Strážná hora nad Strážným. V zimě je okolí ideální pro lyžaře, v létě se dá příjemnou procházkou dojít přibližně šest kilometrů na hřeben, na vyhlídku, odkud je za příznivého počasí krásně vidět na Sněžku, Černou horu, Ještěd a další místa. Pěšky můžete dojít také na Pláně, do Špindlerova Mlýna nebo do Pece pod Sněžkou.

Spustit audio