Nejvyšší místo Prahy leží až na západní hranici metropole 400 metrů nad mořem

6. duben 2016
Česko – země neznámá

Ani Bílá Hora, ani Petřín, natož vrch Vítkov. Žádné z těchto míst není natolik vysoké, aby se mohlo honosit přízviskem „nejvyšší místo Prahy“. Tím je většině lidí neznámý Teleček. Vyvýšenina na západní hranici Prahy, jejíž vrchol se nachází v nadmořské výšce 399,2 metru.

Teleček leží nedaleko pražského katastrálního území Sobín (v městské části Praha - Zličín) a území obce Chrášťany, v neosídlené lokalitě. Asi kilometr jižně od zástavby Sobína a půl kilometru severně od dálnice D5.

Ve skutečnosti nejde o vrchol, ale jen o místo, kde hranici Prahy protíná pozvolna klesající východo-severovýchodní hřebínek. Jeho nejvyšší vrchol Růžová (410 m.n.m.) leží severně od Rudné. Odtud nevýrazný hřebínek pokračuje dál na severozápad k Červenému Újezdu.

Název Teleček se v mnoha mapách a plánech vůbec neuvádí. A tak zkuste raději mapy turistické. Až dorazíte na místo, pěšky nebo na kole, čeká vás ticho, klid a zeleň. Což je vzhledem k nedaleko proudící dálnici milé překvapení. A uslyšíte i mnohohlasý ptačí koncert.

Hřbitov milosrdných sester u sv. Karla Boromejského, Babinský byl v jejich klášteře zahradníkem

Budete-li mít štěstí, můžete na nedalekém modelářském letišti Sobínka pozorovat naleštěné zmenšené stroje. Na kole objedete zajímavá místa v okolí, třeba rybníky v okolí Břve.

Pokud vám po návštěvě nejvyššího místa Prahy zbydou síly, zajděte si do Řep na tamní hřbitov. Odpočívá tam Václav Babinský, loupežník známý z písničky. Poslední léta svého života prožil totiž jako zahradník v nedalekém klášteře milosrdných sester u svatého Karla Boromejského. A koho by zajímalo nejnižší místo Prahy, tím je se 172 metry nad mořem hladina Vltavy v Suchdole, kde řeka opouští Prahu.

Spustit audio