Synagoga v Turnově přežila Křišťálovou noc. Schovaná mezi domy se nesnadno hledá

20. duben 2016
Česko – země neznámá

Uvnitř bloku domů židovské čtvrti kousek od centra severočeského Turnova se skrývá neobyčejná synagoga. Přežila nacistické řádění o Křišťálové noci, a to možná právě díky tomu, že je kolem dokola obestavěná domy, které ji uchránily před požárem a zničením. Navíc drží jeden rekord, co se jejího umístění týče.

„Turnovská synagoga je nejseverněji položená synagoga v Čechách a je jedinou synagogou severu, která přežila Křišťálovou noc,“ říká Eliška Gruberová z turnovského informačního centra. Mnozí návštěvníci města ji přehlédnou.

„Když je v letní sezóně synagoga otevřená, tak před ní máme postavený reklamní panel, aby lidé věděli, že zde je, a jsou tu vrata, kudy mohou do synagogy vejít,“ popisuje Eliška Gruberová.

Turnovská synagoga prošla zásadní rekonstrukcí. „Celá synagoga je zrenovovaná. Od počátku baroka prošla dvěma přestavbami. První proběhla na počátku 20. století a druhá v letech 1968 až 1970,“ dodává Eliška Gruberová. Do sametové revoluce, respektive do malé privatizace sloužila ovšem jen jako skladiště.

Uvnitř bloku domů židovské čtvrti kousek od centra severočeského Turnova se krývá neobyčejná synagoga

V předsíni synagogy je umístěný herní koutek nejen pro malé návštěvníky. K dispozici jsou tu například dřevěné kostky s hebrejskými písmeny, na kartičkách jsou zase jména s nápovědami, takže si příchozí může sestavit své křestní jméno v hebrejštině a navíc se o významu svého jména i něco zajímavého dozvědět.

Turnovskou synagogu si můžete prohlédnout od května až do konce září.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio