Skalní labyrint u Dubé ukrývá polojeskyni. Říká se jí Tisícový kámen

1. červen 2016
Česko – země neznámá

Máchův kraj na Českolipsku na severu Čech není jen Máchovo jezero a hrad Bezděz. Nedaleko městečka Dubá se nachází nepříliš známá, ale zato opravdu krásná krajina plná skalních útvarů. Oblíbeným cílem výletů je severozápadně od Dubé jeskyně nebo spíš skalní převis, který nese název Tisícový kámen.

Kudy se vydat do skalního labyrintu? Záleží na tom, jestli to vezmete pěšky, nebo na kole. „Pro cyklisty je ideální vzít to po lesní cestě nad vesnicí Lhotou. Už sama obec stojí za vidění, protože je vesnickou památkovou rezervací,“ popisuje Petr Kmínek z Městského úřadu v Dubé a velký milovník tamní přírody a turistiky.

Dobrým výchozím bodem je také obec Dřevčice. „Pro pěší bych doporučil cestu z Dřevčic po staré Husí cestě, která byla nedávno obnovena partou nadšenců,“ říká Petr Kmínek a pokračuje: „Ti, kteří se dobře vyznají v mapách, se mohou vydat ještě kratší cestou z konce vesnice Heřmánky.“

Pokud zvolíte Husí cestu, můžete se kochat krajinou už během vašeho putování. „První úsek je takový polní, ale je na něm dobré ohlédnout se čas od času za sebe, protože postupně se na horizontu otevírají kopce se starým hradem Bernštejnem a Bezdězem,“ popisuje Kmínek.

Cestou k Tisícovému kameni můžete obdivovat ještě jeden skalní útvar, kterému se říká Krápník. „Ačkoliv se jmenuje Krápník, jde o skalní převis, který je dokonce o malinko větší než proslulý Tisícový kámen,“ říká Petr Kmínek. Přibližně po dalším půl kilometru dorazíte ke zmiňovanému Tisícáku. „Jde o polojeskyni, i když vžitější termín je skalní převis,“ vysvětluje Petr Kmínek. Zájem o zdejší skalní převisy měli lidé už od nepaměti. „Celý tento skalní labyrint obývali pravěcí lidé, lovci, sběrači,“ popisuje turista.

Hobití skalka mezi převisy

A proč se polojeskyni říká Tisícový kámen? „Traduje se, že název je odvozen od události, ke které kdysi došlo. Vyhořel ovčín v blízké vesnici Obroku a údajně tisícovka ovcí byla schována sem pod převis,“ uzavírá Kmínek.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio