Největší uměle vytvořená ledová stěna ve střední Evropě stojí uprostřed Liberce

9. únor 2017
Česko – země neznámá

Naložit horolezecké cepíny a mačky, sednout na tramvaj a dojet až téměř k ledové stěně a přitom být stále v centru města. Takovou možnost nabízí severočeský Liberec. V ledovou lezeckou stěnu se tam v zimním období mění bývalý lom Na Bídě, kde se kdysi těžila žula, kterou je vydlážděný střed města.

Lom schovaný mezi paneláky je utajený i pro mnohé Liberečany. Přitom se nachází jen pár minut chůze od obchodního centra a terminálu městské hromadné dopravy na Fügnerově ulici.

Parta nadšenců „objevila“ lom před pěti lety, kdy byla celkem vydařená zima a přírodní voda vytvořila v lomu několik ledových stěn. Tehdy to ovšem Na Bídě vypadalo spíš jako v džungli nebo někde na skládce. Přátelé se to ale rozhodli změnit a vlastní pílí postupně přeměnili bývalý lom na místo, kde se dnes setkávají horolezci s širokou veřejností. Cílem projektu horolezecké arény je přiblížit lidem horolezectví ve všech jeho podobách. A jednou z nich je i ledolezení.

Ledolezení pro profíky i amatéry

Žulovou stěnu o výšce až 28 metrů v zimě polévají vodou, která letos vytvořila zhruba 2 000 čtverečních metrů ledopádů, což představuje největší uměle zaledňovanou plochu ve střední Evropě, za kterou zájemci navíc nemusí cestovat nikam do hor. Aréna nabízí 20 cest s horním jištěním, na kterých si na své přijdou zkušení horolezci i začátečníci.

Lezec musí přemýšlet, kam zabodnout cepín

Ledolezení je stále populárnější extrémní sport. Pod dohledem zkušených instruktorů si ho v Liberci mohou vyzkoušet i naprostí amatéři. V horolezecké aréně si lze půjčit prakticky kompletní ledolezecké vybavení. Zájem o arénu je velký, a tak je jistější konkrétní čas rezervovat. Leze se prakticky denně od osmé hodiny ranní do osmi večer.

Aréna je atraktivní nejen pro lezce, ale i pro diváky, kteří si na své přijdou především den před hlavní Jizerskou 50. Na sobotu 18. února připravili v Hanibal horolezecké aréně Liberec otevřené Mistrovství republiky v rychlolezení na ledu. Jen pro představu. Nejlepší ledolezci běhají po kolmé stěně zhruba stejně rychle jako běžní smrtelníci po čtyřech po zemi.

Horolezecká aréna v centru Liberce samozřejmě nemá jen zimní program. V létě lze po skále šplhat po zajištěných cestách zvaných via ferrata, na dřevěné stěně si v teple natrénovat ledolezení a samozřejmě se věnovat i klasickému technickému lezení. Aréna nabízí i hřiště na pétanque, klidovou relaxační zónu, a tak přibližuje lásku k horám, skalám a přírodě široké veřejnosti.

Spustit audio