Jak se fotilo před 100 lety? Techniku předvádí historický fotoateliér v Krumlově

21. březen 2017
Česko – země neznámá

Prohlídka muzea Fotoateliér Seidl může být nečekaným a příjemným zážitkem. Rodinný domek z roku 1905 v českokrumlovské Linecké ulici působí mile a domácky. Hned u vchodu má návštěvník pocit, že by se měl přezout do trepek, aby majiteli nenašlapal.

Procházka po domě se secesními vzory na zdech, nakouknutí do ložnice s pečlivě ustlanou manželskou postelí nebo prohlídka proskleného ateliéru se zařízením z počátku 20. století vnímavého turistu rázem přenese do jiného světa. Světa, kdy se chodilo pěšky, dopis se musel odnést na poštu a práce fotografa vyžadovala zvládnutí zdlouhavých chemických postupů vyvolávání a ustalování.

Zakladatel ateliéru Josef Seidl pocházel ze severních Čech a do jihočeského Krumlova přišel za prací, když předtím procestoval velkou část Evropy. V roce 1886 začal pracovat v krumlovském fotoateliéru Gottharda Zimmera. Ten krátce předtím spáchal sebevraždu a podnik po něm vedla vdova. Podnikavý Josef Seidl se stal záhy vedoucím dílny, kterou posléze odkoupil.

Josef Seidl zemřel v roce 1935 a svému synovi Františkovi zanechal prosperující fotografický ateliér s 11 zaměstnanci. Ovšem přišla druhá světová válka, František Seidl byl vyslýchán gestapem, načas uvězněn v rakouském Linci a poslán na nucené práce. Vyhnul se tak alespoň službě v německé armádě, do které narukovali jeho bratři.

Po válce byli Seidlovi blízcí odsunuti, on sám zůstal v Českém Krumlově. V roce 1949 mu však byl ateliér znárodněn a Franišek Seidl se stal fotografem ve službách komunálního podniku. Štěstím bylo, že se nemusel vystěhovat z vilky, kde sídlila rodinná firma. A tak se ateliér, který zůstal po dobu komunismu zavřený, zachoval do dnešních dnů v téměř nezměněné podobě.

Ukázkový ateliér

František Seidl zemřel v roce 1997 a na počátku 21. století odkoupila vilku od jeho dědiců městská společnost Českokrumlovský rozvojový fond, která ji přebudovala na unikátní muzeum.

Muzeum Fotoateliér Seidl má otevřeno celoročně a kromě prohlídky obytných a provozních prostor nabízí i možnost nechat se vyfotografovat v ateliéru s kulisami z počátku 20. století, nebo si vlastnoručně vyzkoušet některé tradiční postupy při vyvolávání fotografií.

autor: Filip Černý
Spustit audio