Nejdelší modřínová alej v Česku vede z Počátek do Kališť. Podél roste 280 stromů

27. březen 2017
Česko – země neznámá

Obec Počátky na Vysočině jsou asi nejznámější svým hotelem Modrá hvězda. Pod jeho schody vypila na ex pivo krásná Maryška ve slavném Menzelově filmu Postřižiny. Počátky jsou ale známé i krásnou přírodou v okolí. Jsou tu studánky s křišťálově čistou vodou a hned za městem začíná alej, která se už brzy rozvoní omamnou vůní.

Modřínovou alej, která na turistické mapě nese název Kališťská, vysázeli před 109 lety. Jak její název napovídá, vede z Počátek do obce Kaliště. Dnes podél jedné strany cesty roste 150 a podél druhé 130 vzrostlých modřínů, které se každé jaro zazelenají.

V roce 2008 zničil orkán Kyril 34 stromů a od té doby se je snaží pracovníci města ve spolupráci se správou silnic doplňovat. Alej měří 2 430 metrů a v roce 2003 byla Českou lesnickou společností uznána za nejdelší modřínovou alej v České republice.

Alejí vede úzká silnička, a i když míří do kopce, není stoupání nijak strmé. Místní ji využívají k procházkám a je vhodná i pro cyklisty. Asi v polovině cesty do Kališť je kousek od silnice velmi zajímavá přírodní rezervace V Lisovech. Jde o mokřady, kde žijí ohrožené druhy zvířat a rostou vzácné rostliny.

Modřínová alej je součástí oficiální stezky Greenway 1114, která vede do Panských Dubenek. V rámci procházky je také možné na vrcholu aleje přejít přes vyhlídku a vydat se směrem do obce Jihlávka, kde pramení řeka Jihlava. Ostatně, právě uprostřed aleje, v místě odbočky k vyhlídce je evropské rozvodí mezi povodím Dunaje a Vltavy.

Lavička k odpočinku

Počátky jsou svými alejemi vyhlášené. Modřínová alej je sice nejdelší a nejznámější, ale zdaleka není jediná. Díky tomu je také město a jeho okolí součástí Přírodního parku Javořice. „Dřív říkali pocestným: jdi kaštanovou alejí, jdi lipovo-kaštanovou alejí a poutníci se podle toho zařídili a věděli, že jdou správným směrem,“ říká počátecký ekolog Pavel Hůša.

Spustit audio