Na Slánské hoře najdete skály nevšedního vzhledu. Tvoří je ztuhlá třetihorní láva

6. duben 2017
Česko – země neznámá

Slánská hora se nachází na okraji města Slaný ve Středočeském kraji. Zdobí ji velké množství chráněných rostlin - orsej jarní, kavyl vláskovitý, mateřídouška panenská a na mnoha místech rozsáhlé porosty žluté tařice skalní. Slánská hora ale nabízí i tajemná zákoutí, krásné výhledy na město Slaný a pozoruhodné tvary skal.

Slánská hora tvoří nejjižnější výběžek Českého středohoří. Se svou výškou 330 metrů nad mořem vypadá nenápadně, ale pokud se vydáte nahoru, čeká vás místy strmější stoupání.

Z geologického hlediska představuje Slánská hora pozůstatek třetihorní sopečné činnosti. Při důkladnějším pohledu můžeme dodnes na mnoha místech vidět různé tvary skal vzniklé vyvěrající lávou. Jedná se o zajímavá seskupení horniny zvané olivinický nefelinit, původně žhavé lávy, která při styku s chladnějšími stěnami kráteru zatuhla v charakteristické čedičové sloupce.

Skály skutečně vypadají jakoby nařasené. Na mnoha místech jsou vidět vrstvené vysoké kvádrovité útvary, které procházejí celou stěnou. Některé jsou kolmo k zemi, jiné jsou našikmené, jak se při vulkanické činnosti vlivem následných pohybů hornin posunovaly různými směry.

Působivá je i zdejší, necelý metr široká soutěska, která vede mezi třímetrovými skalami tvořenými vychladlou lávou. Bohužel více jak polovina hory byla na východní straně obětována těžbě čediče. Dnes ovšem tato strmá stěna nabízí jedinečný pohled do průřezu seskupení třetihorních geologických vrstev celé Slánské hory.

Najdete tu i kolmé a hladké stěny

Ve svazích hory došlo během vulkanické činnosti také ke vzniku řady puklin a drobných jeskyní. Mnohé jeskyně je možné si projít jako malou odbočku z naučné stezky. Hojně se tu vyskytují veverky, pěnice, budníčci, drozdi, červenky a poštolky, vzácněji pak některé druhy sov, slavíci nebo vzácné druhy netopýrů. Ze Slánské hory je také krásný výhled na město.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.