Na Vrchbělé si užijí milovníci in-line bruslí. Místní dráhy měří 7,5 kilometru

22. květen 2017
Česko – země neznámá

Nový sportovně-rekreační areál Vrchbělá ve středních Čechách je jedním z příkladů, jak pozitivně využít prostor, který za totalitního režimu sloužil jako vojenský areál. Pro veřejnost byl zcela nepřístupný. Přitom se jedná o překrásnou přírodu, jejíž atmosféru umocňuje výhled na tajemný hrad Bezděz, který je na Vrchbělé vidět snad z každého místa.

In-line park Vrchbělá není pouze pro vyznavače jízdy na bruslích. Dráhy dlouhé téměř osm kilometrů si užijí i cyklisté. A na své si přijdou milovníci výšek a krásných rozhledů. V areálu je totiž vedle lanového centra také rozhledna.

Lanové centrum je určeno spíše pro fyzicky zdatnější jedince, ale chůzi na lanech ve výšce 10 metrů nad zemí si mohou vyzkoušet všichni, kdo splňují podmínky věku, váhy a výšky. O jejich bezpečnost se postarají zkušení instruktoři a bezpečnostní výbava, kterou při návštěvě obdrží zdarma.

Na sloupech jsou umístěna lana, pomocí kterých jsou po celé trase upevněny jednotlivé překážky. Lanové centrum se rozkládá na ploše 540 metrů čtverečních, takže zbyl prostor pro obří houpačku. Před výstupem je ale vhodné vyzkoušet si chůzi po lanech v bezpečné výšce 50 centimetrů, abyste zvládli techniku ještě před tím, než se vydáte do výšky.

Stěžejní aktivitou celého centra Vrchbělá jsou dvě in-line dráhy o celkové délce sedm a půl kilometru. Mají podobu dvou okruhů s odpočinkovými plochami a na několika místech jsou propojeny, aby bylo možné přejíždět z jedné na druhou. Dráhy ale mohou využívat i cyklisté a v zimě se počítá s běžci na lyžích.

Lanové centrum

Na některá místa by se měli vydat pouze bruslaři, kteří jízdu skutečně dokonale ovládají. Na trase najdete také některé prudší kopce. Kompletní bezpečnostní výbava je tu nutností. A bruslaře, kteří se na prudký sjezd kondičně necítí, včas na tato místa upozorní dopravní značky.

Spustit audio