Sudslavická jeskyně ukrývala tisíce kostí pravěkých zvířat. Zbylo z ní jen torzo

17. duben 2018
Česko – země neznámá

Říčka Volyňka tvoří mezi Vimperkem a Čkyní romantické údolí. Omývá v něm vápencové skály, které jsou jakoby nelogicky vloženy mezi okolní kopce vzniklé vyvřelinami. Pro Šumavu netypický geologický povrch poskytuje útočiště řadě chráněných rostlin a živočichů.

Zároveň nezvyklé údolí odjakživa přitahovalo i člověka, a tak v něm najdete řadu stop po lidské činnosti, od pravěku po současnost. Po těch největších zajímavostech návštěvníky provádí naučná stezka Sudslavický okruh. Vznikla v 70. letech minulého století a v současné době má celkem 15 zastavení.

Trasa začíná u Sudslavické lípy, údajně nejmohutnější lípy jižních Čech. Památný, odhadem 600 let starý strom roste nedaleko Vimperka, u mlýna Vanických na okraji osady Sudslavice. Další zastavení jsou pak například u zbytků vápenky z první republiky nebo v přírodní rezervaci Opolenec, kde roste sedm druhů orchidejí. To vše najdete kousek od sebe na trase jen o málo delší než tři kilometry. Zároveň na okruhu nechybí různá herní zastavení pro děti, kde se malí návštěvníci mohou naučit odhadovat vzdálenost, zaskákat si jako lesní zvířata a vůbec plnit spoustu zábavných úkolů.

Jedno z nejpozoruhodnějších zastavení představuje Sudslavická jeskyně. Ta je jedním z pozůstatků několika krasových jevů kopce Opolenec, který byl z větší části zničen nebo silně poškozen těžbou krystalického vápence.

V jižní části lomu byly při těžbě koncem roku 1879 odkryty dvě pukliny vyplněné směsí vápencové suti. Český paleontolog Jan Nepomuk Woldřich tam pak v letech 1880 až 1883 našel pozůstatky 70 druhů pravěkých zvířat (zhruba 9 000 kostí a 13 000 zubů), od mamutů a nosorožců po divoké koně a polární lišky.

Jeskyně je dnes už jen pozůstatkem původních jeskynních systémů, které byly odtěženy kvůli stavbě železnice. Torzo jeskyně tvoří 15 metrů dlouhá chodba, která je na obou koncích otevřená do lomu. Šířka se pohybuje mezi jedním a půl a pěti metry, výška od dvou a půl po čtyři metry. Dno chodby pokrývají vylámané vápencové bloky, původní materiál byl odstraněn během paleontologických prací. Jeskyně je turisticky přístupná.

Na naučné stezce je celkem 15 zastavení

Naučná stezka Sudslavický okruh má tvar oválu a má dva výchozí body. Jedním je parkoviště u mlýna Vanických, druhým vlakové nádraží Bohumilice. Na vycházku tedy můžete přicestovat autem i vlakem.

V přihrádce na informačním tablu u Sudslavické lípy je zdarma k dispozici tištěný průvodce po stezce. Vycházka po Sudslavickém okruhu je nenáročná, ovšem část stezky vede po schodech nebo také po ohrazených pastvinách, a tak je lepší nechat kola či kočárky doma.

autor: Filip Černý
Spustit audio