Alej veršů Jaroslava Herdy na mšeckém hřbitově připomíná talentovaného básníka

12. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Básník Jaroslav Herda (1859 - 1881) byl mladším současníkem Jana Nerudy, Vítězslava Hálka a Svatopluka Čecha. Především byl ale velkým vlastencem a talentovaným literátem. Dětství prožil v obci Mšec na Rakovnicku ve středních Čechách jako syn Schwarzenberského porybného.

Životní příběh Jaroslava Herdy je smutný. Zemřel velmi mladý ve 22 letech na tuberkulózu, a protože v Praze studoval medicínu, dokázal přesně odhadnout čas, kdy zemře.

Byl údajně pochován na novém spodním hřbitově ve Mšeci, ale jeho hrob se nikdy nenašel. Jaroslav Herda je proto doslova zapomenutým básníkem 19. století. Na místním hřbitově vyrostl na jeho památku jeho fiktivní hrob i zajímavě řešený památník.

Nápad na vytvoření památníku dostal novinář Roman Hartl, který se snaží o zachování kulturního dědictví Rakovnicka. Na mšeckém hřbitově vznikla také Alej veršů Jaroslava Herdy.

Ve dvou řadách proti sobě je umístěno osm pamětních desek, na kterých jsou vytesané vybrané verše. Kameny jsou poměrně nízko u země, takže každý, kdo si chce verše přečíst, musí se trochu nahnout a symbolicky se tak básníkovi poklonit.

Na místním hřbitově vyrostl na památku Jaroslava Herdy jeho fiktivní hrob i zajímavě řešený památník

Mezi pamětními kameny najdete vysázené stromy. Skutečná alej tu sice vznikne až za několik desítek let, ale už nyní působí místo velmi důstojně. Verše Jaroslava Herdy jsou dojemné. Občas z nich čiší cynismus a smutek, jindy veselý pohled na školní léta i první lásky.

Jaroslav Herda zemřel 23. března 1881, pouhé tři dny před svými 22. narozeninami. Po několika letech vyšly zásluhou přátel dvě poměrně obsáhlé sbírky jeho poezie pod názvy Básně a Ze srdce a také několik povídek.

Spustit audio