Anglikánský kostel v Karlových Varech má ve stropě sluneční a měsíční hodiny

28. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Na Zámeckém vrchu v Karlových Varech se vyjímá na první pohled jiný kostel, než na jaké jsme zvyklí. Cihlová stavba v anglikánském slohu vyrostla v rekordním čase, za pouhý rok. Otevřena byla v roce 1877. A ukrývá i jednu raritu. Bezpečně evropským a možná i světovým unikátem jsou stropní sluneční a měsíční hodiny.

Skleněnou střechu kostela je možné otevřít. Tato památkově chráněná část kostela na svoji rekonstrukci teprve čeká, ale už teď můžete do tohoto karlovarského svatostánku zavítat za jinou atrakcí – za voskovými figurínami. Dokonce nejstaršími voskovými figurínami na světě. K vidění je tu téměř stovka osobností z celého světa. Nejstarší exponáty jsou z roku 1850.

Kostel svatého Lukáše je novogotickým skvostem Karlových Varů. Uvnitř můžete obdivovat originální vitráže a dřevořezby stropní klenby. Opravdovou raritou je pak strop samotný. Tvoří ho kupole s dvanácti okny.

Anglikánský kostel v Karlových Varech je dnes muzeem voskových figurín

Ty jsou v současné době zakryté, ale správci i památkáři vědí, co se za malbami skrývá. Strop kostela má totiž pravděpodobně mechanicky ovladatelná okna. Nyní se pod dohledem Národního památkového ústavu připravuje důkladná rekonstrukce.

Důmyslným systémem se v minulosti jednotlivá okna otevírala podle aktuálního měsíce v kalendáři. Do kostela tak dopadalo světlo a ukazovalo, který je zrovna měsíc. Jedná se o ojedinělý výtvor, který podle dostupných informací nenajdete nikde jinde v Evropě a možná ani na světě.

K slunečním a měsíčním hodinám se bohužel nedochovala žádná dokumentace. A tím, že jde nejspíš o světový unikát, není možné se inspirovat jinde. Podle správce objektu tak půjde při rekonstrukci hodin o skutečnou detektivku.

Nejstarší voskové figuríny na světě pod jednou střechou

Spatřit světlo světa, přesněji vpustit dovnitř sluneční svit, by hodiny v kostele svatého Lukáše mohly už do roka. Do té doby se tady můžete přenést do světa nejslavnějších osobností světové historie, politiky i showbyznysu.

V kulise anglikánského kostela působí slavné osobnosti bizarně

V kostele je téměř sto originálních a ručně vyráběných voskových figurín. Potkáte zde Ronalda Reagana, skupiny Beatles a Abbu a dokonce i kompletní britskou královskou rodinu. Každý si tu jistě najde svou oblíbenou osobnost.

S nadsázkou řečeno museli stát v nejhorších letech při kostele všichni svatí, od konce druhé světové války totiž chátral. To nejhorší má ale snad tenhle unikát za sebou. Dnes musíme doufat, že všichni slavní tady pod jednou střechou drží palce obnovení a záchraně unikátních slunečních a měsíčních hodin ve střeše kostela. Možná jediného kostela s otevírací střechou a hodinami na světě.

autor: Pavel Halla
Spustit audio