Babiččino údolí v Ratibořicích nabízí příjemnou procházku i připomínku slavné knihy

17. červen 2014
Česko – země neznámá

Babiččino údolí, místo děje nejznámějšího díla Boženy Němcové, se rozkládá v údolí řeky Úpy u České Skalice, nedaleko zámku Ratibořice a zavede vás tam naučná stezka. Samotný název „Babiččino“ údolí pochází už z konce 19. století. V roce 1952 byla zdejší oblast vyhlášena přírodní rezervací, později národní přírodní památkou a zároveň i významnou národní kulturní památkou.

Alejí mohutných stromů dojdete od ratibořického zámku k rozlehlým loukám, kde stojí hned několik památkových objektů. Jedním z nich je Rudrův mlýn, který babička s Barunkou často navštěvovala, naslouchala starostem místních lidí a dávala jim moudré rady. Pokoj „pana otce“ a Mančinky v dnešní expozici naznačuje, jak se tu v době před 200 lety žilo a že rodina mlynáře, pokud byl poctivý a hleděl si řemesla, se neměla špatně.

Z mlýna se podél mlýnského náhonu vydáme směrem ke Starému bělidlu. Mineme sousoší Babičky s vnoučaty, mnohokrát zatracované a diskutované dílo sochaře Otto Gutfreunda a architekta Pavla Janáka. Na spor si prý tento symbol Babiččina údolí zadělal hned na začátku, když autoři zvolili nadživotní velikost, protože ho chtěli umístit doprostřed luk, díky čemuž by ho návštěvník viděl z mnohem větší dálky. Jenže s vlastníkem pozemku se vlastenecký spolek nakonec nedohodl, a tak dnes babička s vnoučaty stojí v bezprostřední blízkosti turistické trasy.

Sál tří císařů, Zámek Ratibořice

Na Starém bělidle se skutečně bělilo prádlo

Naučná stezka vede dál úpským údolím až k roubené stavbě a druhé poloroubené – na Staré bělidlo, kde podle knihy Boženy Němcové trávila Barunka dětství. Roubená stavba byla původně výminkem pro mlynáře, druhá budova – prádelna – byla přistavena později a na loukách se tu skutečně bělilo prádlo.

Když Božena Němcová psala své stěžejní dílo, nikdo z její rodiny už tu nežil. Skromně zařízená světnice v roubené chalupě připomíná i skromný přístup Babičky k životu. Viktorčin splav – místo příběhu nešťastné lásky, byl ve skutečnosti na jiném místě, dnešní koryto řeky je také pozměněno, a tak je nový splav Starému bělidlu blíž. Naučná stezka Babiččiným údolím pokračuje pak do vrchu až ke zřícenině hradu Rýzmburk – výletnímu místu, kde se babička s dětmi setkala s paní kněžnou.

Staré bělidlo - světnice babičky

V Babiččině údolí i na zámku v Ratibořicích se každoročně koncem jara můžete setkat s oživlými postavami z knihy Boženy Němcové – babičkou, dětmi, panem otcem i mlynářkou či kněžnou Zaháňskou. Nově opravený je kuželník u panského hostince, který slouží jako kulturní stánek. Babiččiným údolím můžete pohodlně projet i na kole.

Více na www.zamek-ratiborice.cz.

Spustit audio