Bájná beskydská hora Godula ukrývá mnoho pokladů. Ukazuje je tamní stezka

15. březen 2018
Česko – země neznámá

Pověstmi opředených kopců najdete v Beskydech několik. Významným je třeba Godula. Zalesněný vrch je dobře přístupný z Komorní Lhotky anebo z obce jménem Řeka. A právě tam začíná Stezka pokladů Godula. Název správně napovídá, že pokladů hora ukrývá víc.

Godula není vysoká, ale díky své poloze přitahuje pozornost. Tyčí se na okraji hornatého pásu Moravskoslezských Beskyd do výše 737 metrů nad mořem. Pohodlně se dá její vrchol zdolat z několika stran.

I proto si ji nejspíš vyhlédli už staří Slované. Měli zde pohanské obětiště a také na ni chodili hodovat. Godule se někdy říká i jejím starým názvem: Hodovnice. Slovo „god“ znamenalo v praslovanštině jakékoli časové období. Později se tento význam zúžil na „rok“. Podle toho byly pojmenovány hody, snad že se konají jen jednou za rok. Proto se hora podle častých hodokvasů začala nazývat Godovnica.

Ne vždy ale bývala Godula místem radostných setkání. V době tvrdé rekatolizace na ní stával jeden z takzvaných beskydských lesních kostelů. Tajně se v něm scházeli protestanté ke svým obřadům poté, co jim byl zabaven kostel v nedalekých Gutech. Na památku setkávání zde v roce 1931 vyrostl pomník evangelickému kazateli Jiřímu Třanovskému.

Podle pověsti sídlí v nitru Goduly král hadů Zlatohavec. Střeží poklady a svou zlatou korunku prý sundává z hlavy jen při koupeli v horském potoce. Jednou mu ji ze zvědavosti vzal mladý ovčák, ale se zlou se potázal. Hadi, ještěrky a mloci ho pronásledovali, až v zoufalství korunku odhodil a skácel se k zemi. Od té doby už raději nikdo Zlatohlavce nepokouší.

Pokladů prý ale hora Godula ukrývá víc. Ať už poklad moudré Černé kněžny, nebo poklad zbojnické družiny vedené legendárním zbojníkem Ondrášem. Ti zde podle pověsti část svého lupu zakopali a dodnes prý leží v zemi a čeká na objevení.

Dovést vás k němu může Stezka pokladů Godula, která začíná na okraji vesnice Řeka. Je dlouhá čtyři kilometry, pohodlně ji zvládnou i malé děti. Prostřednictvím sedmi zastavení provází kolem nejrůznějších místních pokladů. Třeba kolem pokladu kamenného, protože na Godule se dodnes těží vyhlášený godulský pískovec. Anebo upozorní na poklad lesní, poklad tajné víry, ptačí poklad nebo už zmíněný poklad zbojníka Ondráše.

Na Godulu se můžete vydat po asfaltové silnici z Komorní Lhotky, nebo z Řeky po Stezce pokladů Godula

Pokud se budete chtít na Stezku pokladů Godula vypravit, určitě se nejprve zastavte v budově místního obecního úřadu. Tam dostanete tištěného průvodce s popisem stezky a úkoly pro hravé děti a jejich stejně hravé rodiče.

Spustit audio