Barokní most v Bělé nad Radbuzou přečkal obě války. Za předobraz měl Karlův most

31. březen 2017
Česko – země neznámá

Mosty od pradávna spojují nejen břehy řek, ale také lidi. Stejně je tomu i v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku, kde se nad řekou honosně klene barokní most s celkem šesti sochami patronů.

Most stojí od první poloviny 18. století, kdy jej nechala v letech 1703 až 1723 postavit hraběnka Anna Marie Terezie Metternichová. Inspiroval ji slavný Karlův most v Praze. Dílo se jí povedlo. Most do dneška přečkal obě války i všechny povodně bez větší újmy.

Mohutnou stavbu tvoří osm oblouků a šest pilířů. Na nich jsou ve výklencích sochy šesti svatých. Ve směru z centra Bělé stojí jako první socha archanděla Michaela, dále socha svatého Jana Nepomuckého a socha svatého Antonína Paduánského.

Na kraji mostu ze strany od města vpravo začíná galerie světců sochou Panny Marie Neposkvrněné, jediné ženské patronky na mostě, z druhého místa hlídá zemský patron svatý Václav a poslední sochou je svatý Erasmus.

Sochy přečkaly i automobilový provoz

Často se prý stávalo, že některé sochy skončily v řece pod mostem, když o ně zavadil nějaký přejíždějící nešika. Most proto jako významná technická památka České republiky slouží od roku 2000 jen pro pěší a cyklisty.

Na mostě se konají i hudební a divadelní festivaly

Most v Bělé ovšem není jen spojnicí dvou břehů. Zatímco v minulosti se u něj konaly tradiční církevní poutě, dnes pravidelně ožívá hudbou a divadlem. Oblíbený je například country hudební festival, jehož patronem a symbolem je socha svatého Václava doplněná kytarou.

Při poslední větší opravě se ukázalo, že měla stavba od 50. let navrtané pilíře. Prý proto, aby se v případě vojenského útoku snadno mohl vyhodit do povětří. Naštěstí k tomu nikdy nedošlo a dnes je barokní most v Bělé nad Radbuzou právem dominantou a ozdobou města. Jeho kresba je i na znaku a vlajce města.

autor: Pavel Halla
Spustit audio