Barrandovská studia přitahují do Prahy filmaře z celého světa

12. říjen 2015
Česko – země neznámá

Filmová studia Barrandov vznikla díky nápadu inženýra Václava Havla na stavbu architektonicky moderně řešeného zahradního města. K názvu Barrandov ho inspirovala deska umístěná ve skále, která připomíná pobyt francouzského vědce Joachima Barranda u nás.

V dané době nejmodernější ateliéry pro vznik zvukového filmu vyrostly spolu vilovou čtvrtí filmových hvězd a podnikatelů na náhorní planině okolo zahradní restaurace. Založil je bratr architekta Miloš Havel. Podrobné plány vypracoval špičkový architekt, urbanista, ale i filmový režisér Max Urban.

Slavnostní výkop základů byl proveden 23. listopadu 1931. První filmovací den připadl na 25. leden 1933, kdy se ve zbrusu nových ateliérech začal točit snímek režiséra Svatopluka Innemanna Vražda v Ostrovní ulici. Ve třicátých letech v ateliérech vznikla řada snímků, patřících dnes do zlatého fondu české kinematografie.

Osudný rok 1939 a okupace českých zemí s sebou přinesly také konfiskaci barrandovských ateliérů, které se pro Němce staly vítanou válečnou kořistí. Původní česká společnost AB zcela zanikla a na její místo nastoupil nově založený německý Pragfilm. Němci vybudovali další tři ateliéry. Za války v nich bylo vyrobeno 82 filmů.

Po válce byly ateliéry znárodněny

Během pražského povstání v květnu 1945 se bojovalo i o ateliéry. Došlo při tom ke škodám a požáru několika dřevěných budov. Po osvobození byly filmové ateliéry znárodněny. A točilo se dál, teď už ale pod hlavičkou Československého státního filmu.

Aktuální výstava k filmu Alice Nellis Sedmero krkavců

Barrandovské filmy Obchod na korze (1965, režie Ján Kadár a Elmar Klos) a Ostře sledované vlaky (1966, Jiří Menzel) získaly Oscara za nejlepší neanglicky mluvící film, Formanovy Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967) byly na Oscara nominovány. Americké ceny Akademie i řada evropských cen barrandovské ateliéry zviditelnily a ty pak začaly do Prahy lákat i zahraniční štáby.

Navštivte český filmový Hollywood v obci Vesec u Sobotky

S pádem komunismu v roce 1989 nastaly ve fungování studia dramatické změny. Státní dotace už do filmu neplynuly, ateliéry na Barrandově se postupně zprivatizovaly a začala jejich nová éra. Barrandov Studio však zůstává místem, které stále láká domácí i zahraniční filmaře. Do ateliérů se vracejí, ať jsou odkudkoli, už přes osmdesát let.

Barrandovský kostýmní fundus čítá na 260 tisíc kousků

Pro film, televizi, reklamu, společenské akce, výstavy, divadlo nebo umělecké fotografování je tu oddělení barrandovského kostýmního fundusu. Nabízí unikátní kolekci více než 260 tisíc kostýmů, obuvi a dalších doplňků.

Pohled na barrandovská studia z výšky. Hlavní budova má podobu bájného Fénixe

Nábytkový a rekvizitní fundus je neméně rozsáhlý. Naleznete tu nábytek z různých epoch (10 000 kusů), koberce a dekorační látky (20 000 kusů) a rekvizity (65 000 kusů). Ve spolupráci s externími partnery nabízí také kočáry a povozy (200 kusů), sedla a postroje (2 500 kusů), historické zbraně a zbrojní rekvizity (7 000 kusů). Půjčovna je přehledně uspořádaná podle druhů a historických slohů.

Návštěvníci si na Barrandově mohou prohlédnout stálou expozici o historii studia i jeho aktuálních projektech, samotný areál studia a sbírky barrandovského fundusu kostýmů a rekvizit. Můžete tu oslavit narozeniny, přijít s dětmi na „mikulášskou“ nebo si půjčit kostým na maškarní ples.

Spustit audio