Besednici u Velešína hlídá rozhledna Slabošovka. Z vrcholu lze spatřit i Alpy

20. leden 2014
Česko – země neznámá

Jedna z novějších českých rozhleden stojí na vrchu Slabošovka zhruba kilometr západně od obce Besednice mezi Trhovými Sviny a Kaplicí v jižních Čechách. Postavena byla před dvanácti lety.

K rozhledně vede pouze jedna cesta. Z náměstí v Besednici, kde se dá zaparkovat, je třeba vyrazit po svých po zelené značce, která na konci obce u božích muk pokračuje rovně. K rozhledně, jejíž silueta dominuje nedalekému lesíku, je ale třeba odbočit vpravo na polní cestu, která nás k ní dovede.

Vrch Slabošovka je vysoký 624 metrů, což je téměř o 250 metrů méně, než měří hora Kohout ve Slepičích horách. Právě hora Kohout, na kterém dříve stávala vojenská pozorovatelna, je po pádu komunismu volně přístupná návštěvníkům. Měla se stát útočištěm zamýšlené vyhlídkové stavby, o níž obec Besednice dlouhodobě usilovala.

Z rozhledny je krásný výhled, její zpřístupnění ale nebylo jednoduché

Vrchol Kohouta má ale pronajatý Ministerstvo vnitra a to si rozhlednu na kopci nepřálo, kvůli nedalekým vojenským objektům, které by bylo možné z nově plánované rozhledny pozorovat. Besednici pak pomohla náhoda. Obdržela žádost o zřízení telekomunikační věže, se kterou souhlasila za podmínky, že na ní bude zpřístupněn vyhlídkový ochoz. A tak se také zjara roku 2002 stalo.

Rozhledna Slabošovka je přístupná celoročně

Celkově věž měří 35 metrů. Vyhlídkový ochoz je24 metrůnad zemí a je z něj výhled nejen na nedalekou Besednici. Jako na dlani tu návštěvníci mají vrcholy Slepičích hor, za nimi prokukují Novohradské hory, kostel v Soběnově a za dobré viditelnosti je možné spatřit i Alpy.

Na západě vystupuje Kaplická pahorkatina s dominantní horou Poluška s vysílačem a Blanský les s Kletí. V lese lze vidět i zříceninu hradu Pořešín. Na sever se otevírá daleký výhled do jihočeské a Stropnické pánve: Todeňská hora, Vápenický vrch, Lišovský práh, obec Ločenice, Borovany, Nesměň, Střížov. A konečně stranu východní zakončuje pás třeboňských lesů, před nímž se krčí město Trhové Sviny.


Zvětšit mapu

autor: Filip Černý
Spustit audio