Bezručovo údolí patří k nejkrásnějším údolím Krušných hor. Přesvědčte se

10. září 2015
Česko – země neznámá

Bezručovo údolí je jedno z nejhlubších, nejdelších a také prý nejkrásnějších údolí Krušných hor. Je dlouhé 13 kilometrů, začíná na okraji Chomutova a nabízí místním lidem i turistům zajímavou vycházku. O její oblibě vypovídá i skutečnost, že se do něj chodilo na výlety už na přelomu 19. a 20. století.

První hostinec v Bezručově údolí otevřel roku 1881 Franz Heeg ve své továrně na hřebíky. Dařilo se mu tak, že už o pár let později vybudoval samostatnou restauraci se sálem a venkovním posezením.

V údolí Chomutovky stály tři mlýny za sebou a všechny nabízely kromě mletí obilí i pohostinství. Třetí mlýn na rozcestí se dokonce mohl chlubit jedním z nejhezčích interiérů v Chomutově. Osud si s ním ovšem nepěkně zahrál. Mlýn byl přestavěn na pilu a nakonec zůstal zcela opuštěný. Dnes z něj uvidíte jen zbytky zdí.

Místo mlýnu občerstvení

Zato První a Druhý mlýn, jejichž původní účel připomíná už jen dekorativní mlýnské kolo, dodnes slouží jako zastávka pro občerstvení a načerpání dalších sil.

Alej v Bezručově údolí

Zdejší příroda je téměř nedotčená rukou člověka. Nedávno se navíc dočkala ochrany, jelikož zde byla v roce 1994 vyhlášena přírodní rezervace Buky nad Kameničkou. Kamenička je přitom zajímavé technické dílo, které slouží jako rezervoár pitné vody.

Bukový porost je starý dvě stě let. Na jaře roku 2002 bylo celé Bezručovo údolí i s okolím o celkové rozloze 6 500 hektarů prohlášeno za přírodní park. Žije v něm například vzácný mlok skvrnitý, botanikovo srdce potěší koniklec otevřený nebo rašeliniště.

Místní naučná stezka je dlouhá 6,5 kilometru a dovede vás od okraje chomutovského sídliště až na rozcestí k rozvalinám Třetího mlýna. Odtud se můžete vydat dál, třeba k Hoře sv. Šebestiána.

Spustit audio