Bozkovské dolomitové jeskyně ukrývají největší podzemní jezero v České republice

13. leden 2016
Česko – země neznámá

Jediné české dolomitové jeskyně jsou zároveň jedinými jeskyněmi na severovýchodě Čech. Pyšnit se mohou spoustou zajímavostí, rarit a také českým rekordem - největším podzemním jezerem v celé České republice.

To, že se při jejich prohlídce nebudete ani chvilku nudit, vám zaručí spousta podivuhodných a krásných jeskynních útvarů, které si lidé díky své fantazii už dávno pojmenovali. Uvidíte tu Bílou myšku, Mrkvičku, Orla, Rokokové panenky, Prušáckou přilbu či Perníkovou chaloupku.

Bozkovské dolomitové jeskyně patří k nejnavštěvovanějším místům Českého ráje. Za národní přírodní památku byly vyhlášeny v roce 1999. Najdete je v Libereckém kraji, v okrese Semily, necelý kilometr od malebné obce Bozkov. Jeskyně objevili čirou náhodou v roce 1947 při odstřelování vápence v tamějším lomu a o dvaadvacet let později - v roce 1969 - je zpřístupnili pro veřejnost.

Během prohlídky jeskyní se ocitnete mimo jiné i v Pekle. To je totiž nejhlouběji položená část Bozkovských jeskyní, nachází se přibližně 22 metrů pod povrchem země. A název není čistě náhodný. Toto jeskynní Peklo je červeně nasvícené a průvodci vám v něm ukážou i čerty. Za Peklem je jeskyně Vánoční, která ale není přístupná. Stejně tak se nedostanete ani do jeskyně Větrné či Novoroční, zato si projdete jeskyně Půlnoční, Překvapení, nebo chodby Souběžnou, Pirátskou a Blátivou.

Bozkovské dolomitové jeskyně

V jeskyních rostou i pokroucené krápníky nerespektující zemskou přitažlivost

K vidění jsou tu samozřejmě klasické krápníky visící od stropu - stalaktity, krápníky trčící ze země - stalagnity i oboustranně propojené krápníky - stalagnáty. Pak tu ale najdete i libůstky Bozkovských jeskyní: prazvláštní pokroucené a nepravidelné krápníky zvané heliktity, které si rostou zcela náhodně, bez ohledu na zemskou přitažlivost.

Budete se možná divit, ale v Bozkovských dolomitových jeskyních najdete i Vepřový bůček. Tedy, abychom to vysvětlili. V jedné z chodeb vám ukážou i průřez sintrem (hmotou vzniklou vysrážením uhličitanu vápenatého na stěnách jeskyní), který svým vzhledem doopravdy připomíná kus bůčku.

Bozkovské dolomitové jeskyně

A na konci prohlídky si budete připadat asi jako Alenka v říši divů. To během návštěvy Jezerního dómu s největším podzemním jezerem v celé České republice, kde sice prohlídka jeskyní končí, ale to je taková perlička na závěr. Kouzelnou atmosféru v největší prostoře vytváří průzračná, křišťálově čistá, do modrozelena zbarvená voda, zvuky kapek dopadajících na hladinu i chodníček "na jezeře", po kterém když půjdete, budete mít pocit, že se nad hladinou vznášíte.

Pokud si budete chtít udělat výlet právě směr Bozkov, určitě nezapomeňte minimálně na hřejivou mikinu. Celoročně se průměrná teplota v jeskyních pohybuje kolem sedmi stupňů. Prohlídkový okruh je dlouhý asi půl kilometru a s průvodcem zabere asi tři čtvrtě hodiny. Nejjednodušší je dojet na místo autem. To můžete nechat ve vesničce Bozkov na parkovišti u hasičárny, odkud je to k jeskyním po modré turistické značce asi jen půl kilometru.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio