Brtnický skalní hrádek v Českém Švýcarsku je přístupný jen zdatným turistům

19. říjen 2017
Česko – země neznámá

O skalním zaniklém Brtnickém hrádku neexistují žádné písemné zmínky. Stával na pískovcové skále v Českém Švýcarsku asi tři kilometry jihozápadně od vesnice Brtníky. Díky archeologickému výzkumu víme, že místo bylo osídleno ve 13. a 14. století a hrad pravděpodobně nebyl dokončen. Nejspíš šlo o vojenský opěrný bod Berků z Dubé.

V 16. století vedlo kolem hradu z Lužice několik cest a pod názvem Loupežnický hrádek se objevil na lesnické mapě z roku 1736. Na skalisku můžete v současnosti najít stopy po otvorech na trámy.

„Dneska nám Brtnický skalní hrádek připomíná jen zbytky jakési komnaty, kterou lidé vytesali do skály. Zjevně na ni byly vázané další stavby, vidíme tady nejrůznější trámové kapsy, je to tady pečlivě, úhledně otesané. Archeologické průzkumy však říkají, že hrádek nebyl pravděpodobně nikdy úplně dostavěn,“ říká Tomáš Salov z Národního parku České Švýcarsko.

Miniaturní hrádek zapadlý v hustých lesích byl také zdrojem nejrůznějších povídaček o loupežnících. Označení Loupežnický pochází z roku 1736 a je spíš výplodem lidské fantazie, možná proto, že se tu našla bambitka. O střežení větší osady nemůže být vůbec řeč.

Výstup na samotný hrádek je po úzké trase v severním boku skály. Vede k němu spousta do skály vytesaných schodů a na několika úsecích můžete využít zábradlí „Zpříjemnění přístupové cesty má svůj původ ve druhé polovině 19. století, kdy byla tato krajina obecně hodně zpřístupňována pro zájemce o výlety a turistiku,“ říká Tomáš Salov.

K zaniklé stavbě se dostanete z Kyjovského údolí. U Turistického mostu odbočíte po zelené značce, přejdete Vlčí potok a sledujete dále zelenou, která vás přivede až na nahoru na hrádek. Zpočátku půjdete po pozvolné, pohodlné lesní pěšině. Jak se budete blížit k cíli, cesta se poněkud změní. Vrátit se můžete stejnou cestou po zelené do Kyjovského údolí, anebo pokračujete dále do Brtníků, odkud jede vlak nebo autobus tam, kam potřebujete.

Spustit audio