Bývalé hradiště Slavníkovců v Libici nad Cidlinou připomíná maketa základů kostela

16. únor 2017
Česko – země neznámá

Na území Středočeského kraje jsou známá přemyslovská hradiště, která kdysi přirozeně tvořila hranice prvního přemyslovského státu. V Libici nad Cidlinou se ale kdysi rozprostíralo hradiště Slavníkovců, které tam vzniklo na přelomu 8. a 9. století. Bylo centrem významného knížectví, které sjednotilo severovýchodní a jižní Čechy.

V období formování prvního českého státu tam v roce 995 Přemyslovci vyvraždili Slavníkovce během oslav svatého Václava. Dnes se na tomto pietním místě konají každoroční Svatovojtěšské poutě. Hradiště je ale i cílem mnoha výletníků a cyklistů díky blízkému soutoku Labe a Cidliny a Labské cyklostezce, která kolem hradiště vede z Poděbrad do Drážďan.

Hradisko o rozloze 12 hektarů mělo ráz knížecího sídla s palácem, třemi chrámy, mincovnou a hospodářskými stavbami. Součástí bylo i rozsáhlé předhradí. Hradiště existovalo i po vyvraždění Slavníkovců, naposledy je zmiňováno v roce 1130.

Rozsáhlé archeologické průzkumy odkryly základy některých staveb. Prohlédnout si proto můžete maketu základů obrovského otonského kostela z druhé poloviny 10. století, který ve své době patřil k nejmodernějším církevním stavbám u nás. Byl totiž kamenný, zatímco jiné kostely pouze dřevěné. Na druhé straně hradiska jsou k vidění makety základů knížecího paláce z 11. století.

V létě je kolem hradiště mnoho cyklistů díky blízké cyklostezce

Tragickou událost vyvraždění Slavníkovců připomíná obrovský dřevěný kříž, ale také bronzové sousoší sourozenců z rodu Slavníkovců, kteří vyvraždění přežili, bratrů sv. Vojtěcha a sv. Radima. Shodou okolností se během tragédie v roce 995 nacházeli na jiném místě. V roce 2000 sousoší vytvořil akademický sochař Vojtěch Adamec.

Spustit audio