Čedičové varhany u Hlinek vytvořil vulkán. Na světlo světa jim pomohl člověk

9. listopad 2015
Česko – země neznámá

Těžko si dnes představit, že se u poklidné vísky Hlinky na Karlovarsku, obklopené pastvinami, kdysi valila láva z nedaleké aktivní sopky na vrchu Hůrka. Rozžhavený čedič ztuhl a na dlouhé miliony let zůstal ukrytý pod zemí. Až koncem 19. století přišel člověk a začal na obyčejném kopci kutat kámen.

Mohou za to charakteristické pěti až šestiboké hranoly čediče, které vznikaly právě při chladnutí a tuhnutí lávy. Skutečně na první pohled připomínají varhany v kostele. A tak se i skalnímu masivu obnaženému těžbou u obce Hlinek na Karlovarsku dodnes říká jednoduše Varhany.

Dobře, že člověk začal. Ještě líp, že brzy skončil

Dnes je toto místo právem chráněno coby přírodní památka. Čedičové varhany u Hlinek patří k nejhezčím ukázkám čedičového geologického jevu u nás. A to i díky činnosti člověka. Zaprvé, že s těžbou vůbec začal, ale hlavně, že s ní, naštěstí pro nás, včas přestal. Lomová stěna s obnaženým profilem je vysoká až 20 a dlouhá zhruba 60 metrů. Kdyby těžba pokračovala, nebylo by tu dnes nic.

Aby monumentální skalní útvar stále hezky vynikal, odstraňuje průběžně Správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v jeho okolí náletové dřeviny. V šedé stěně chladného čediče si ale stejně čas od času najde svoje místo něco živého. Sem tam můžete zahlédnout jahodník nebo kapradiny.

Občas se v nehostinných skulinách najde místo pro život

Sousedem a geologickým příbuzným čedičových varhan a nedaleké aktivní sopky na vrchu Hůrky je protilehlý Uhelný vrch. Jak jeho název napovídá, těžilo se na něm hnědé uhlí. Ale to už je zase jiný příběh.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.